Ara

Editör'den...

Editör'den...

Her nîmetin bir faydası olduğu gibi gülmek, tebessüm etmek de insana fayda verir. Kimileri ciddiyet sāhibi olmayı abartır da abartır. Arabada, vapurda, asansörde, işte… Ham sofu der ki: “Çok gülme kalbin kararır.” Böyle olmadığına delîlim var. Kim mi O? Dîni öğretmek, muhatabını rahatlatmak, yumuşak ve güler yüzlü olmak hususlarında Hz. Muhammed (sav). Fakat ondaki mizah -doğru olmak kaydıyla- kinâyeli ve tevriyeli bir üslupladır. Müşrikleri hicv eden şiirlerin yazılmasına da mānî olmamıştır. “Şiirleri müşrikler üzerinde oklardan daha etkilidir.” diye buyurduğu Abdullah b. Revâha vardır.

Mizaha şahsî konuların yanında hicvin ve uydurma unsurların da karışması, onun kabalaşmasına ve nezih örneklerinin azalmasına sebep olmuştur ama mizahtaki gülmecenin altında toplumdaki aksaklıkları, çirkinlikleri eleştirme, iğneleme ve tedâvi etme amaçları da vardır.

Espri, hiciv, mizah gönülleri yumuşatma görevi üstlenir. Sosyal dokunun önemli bir aracıdır. Mizahın -özellikle- sözlü kültür ortamlarında kullanımı çok yaygındır. Kardeşlerimizle aramızda bağların kuvvetlenmesini sağlar. Düşünsenize, mahkeme duvarı gibi asık bir yüzün karşıdaki insana nasıl bir fayda sağlaması beklenir?

Bu vesîleyle, Yenidünya āilesi olarak hepinize mutlu ve sağlıklı günler diliyoruz.

Mart 2022, sayfa no: 1

Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak