Ara

Editörden...

Editörden...

Yenidünya Dergisi’nin Şubat sayısında, çağımızın en yakıcı meselelerinden biri olan “Aile Krizi” dosyasıyla okurlarımızın huzurundayız. Aile; yalnızca aynı çatı altında yaşamak değil, insanın dünyadaki ilk nizamını, ilk terbiyesini ve ilk merhamet tecrübesini edindiği mukaddes bir mekteptir. Bugün yaşadığımız pek çok ferdî ve toplumsal savrulmanın merkezinde ise, bu mektebin zayıflaması yer almaktadır.

Dergimizin başyazarı muhterem Ali Ramazan Dinç Efendi, “Ailede Nizam” başlıklı makalesinde, aileyi bir beden metaforu üzerinden ele alarak, her ferdin diğerine yakınlığı ve sorumluluğu üzerinde durmakta; düzenin ve bereketin ancak yaratılış gayesine uygun bir hayatla mümkün olacağını hatırlatmaktadır. Ailenin her ferdini bir uzuv gibi gören bu bakış, bizlere aile içi dengenin ne kadar hayati olduğunu yeniden düşündürmektedir. 

Prof. Dr. Ali Akpınar, ailede huzurun yolunu, önce Allâh’a karşı sorumluluk bilincini diri tutmakta, ardından aile fertlerinin birbirlerine karşı vazifelerini hakkıyla yerine getirmesinde görmektedir. Bu yaklaşım, aileyi sadece duygusal değil, aynı zamanda ahlâkî ve dinî bir sorumluluk alanı olarak konumlandırmaktadır. 

Mehmet Nezir Gül, “Âileye Küresel Bir Darbe: Cinsiyetsizlik” başlıklı yazısında, modern dünyanın gençliğe sunduğu sahte özgürlük vaadini ve bu söylemin aileyi nasıl hedef aldığını çarpıcı örneklerle ortaya koymaktadır. Âhiret bilincinden koparılan, mahremiyeti örselenmiş bir hayat tasavvurunun, yalnız bireyler ve kırılgan aileler ürettiğine dikkat çekmektedir. 

İdris Kocabaş, aileyi toplumun “koruma kalkanı” olarak ele alırken; Prof. Dr. Kadir Özköse, aileyi ciddiye almanın, hem ferdî huzurun hem de toplumsal dirliğin vazgeçilmez şartı olduğunu vurgulamaktadır. Servet Yalçın ise mahremiyetin, yalnızca sosyal bir sınır değil, imanı ve izzeti muhafaza eden ilâhî bir emanet olduğunu hatırlatmaktadır. 

Hüseyin Akın’ın ifadesiyle, toplum; aile olmuş insanların toplamıdır. Ailenin doldurduğu boşluğu hiçbir kurum telafi edemez. Uzman Psikolog Kerem Gümüş de dijital hayatın aile üzerindeki kuşatmasına dikkat çekerek, birlikte beklemeyi, susmayı ve hatta birlikte sıkılabilmeyi unutan modern insanın aile bağlarını nasıl yıprattığını ortaya koymaktadır. 

Kapak dosyamızın yanı sıra, Prof. Dr. Musa Yıldız, Prof. Dr. Mustafa Ağırman, Prof. Dr. Bilal Kemikli, Prof. Dr. Koray Sayın, Rabia Brodbeck, Nidayi Sevim, Alper Duran, Mustafa Uçurum, Dr. Necmi Atik ve Yunus Emre Altuntaş gibi kıymetli kalemler de yazılarıyla bu sayımıza değer kattılar. 

Yenidünya Dergisi olarak, aileyi konuşmayı bir tercih değil, bir sorumluluk olarak görüyoruz. Çünkü biliyoruz ki aileyi ihmal eden toplumlar, geleceğini de ihmal etmiş olur.

Mart sayımızda yeni bir dosya konusuyla yeniden buluşmak ümidiyle…

Şubat 2026, sayfa no: 1

Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak