Ara

Klorofil: Sağlığınızı Koruyun

Klorofil: Sağlığınızı Koruyun

Klorofil: Sağlığınızı Koruyun
Ferda Ümit Gedik

Yeşile Koşun! Yeşil yiyin, yeşil için ve yeşil yaşayın! Yeşil gıdâ maddeleri, aynı yaşama kuvveti ve enerjisini başka hiçbir yiyecekten alamayacağınız süper besinlerdir. Hâlâ ne duruyorsunuz? Yeşile Koşun!

Yeşil Süper Besinler

Yenebilen bütün yeşil bitkiler süper besindir:

  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Yeşil otlar
  • Yabânî bitkiler
  • Yeşil filizler
  • Buğday çimi, arpa çimi, dinkel çimi

Yeşil gıdâ maddeleri tabiî ve muhteşem hayâtî madde bombalarıdır. Dünyânın hemen hemen her yerinde bulunur ve bizi desteklemek, şımartmak ve iyileştirmek için tarafımızdan keşfedilmeyi beklerler.

Klorofil Yeşil Güneş Işığıdır

Gezegenimizdeki en etkili hayâtî maddelerden biri klorofildir. Klorofil bitkiye yeşil rengini verir ve fotosentez yapılabilmesi için gereklidir. Bitki fotosentez esnâsında karbondioksit ve suyu, güneş ışığının etkisiyle karbonhidrata çevirir. Bitki böylece büyür, çiçek açar ve sonuçta meyve verir.

Bir gıdâ maddesinin klorofil miktârı ne kadar çoksa sağlık için faydası o kadar fazladır. Klorofil yeni kan hücreleri üretilmesinde de fevkalâde yardımcıdır.

Sağlıklı ve Temiz bir Kan için Klorofil

Kanımız ne kadar sağlıklıysa biz de o kadar sağlıklıyız demektir. Yeşil gıdâ maddelerinin kanımızın kalitesi ve saflığı üzerindeki etkisi akıl almaz derecede büyüktür.

Klorofil, kanımızın kırmızı renginden sorumlu olan Hemoglobin maddesiyle neredeyse aynıdır. Klorofil “yeşil kan” olarak da adlandırılmaktadır. İki madde arasındaki tek büyük fark şudur: Hemoglobin’in kimyâsal yapısının merkezinde bir Demir molekülü yer alırken, Klorofil’in yapısının merkezinde bir Magnezyum molekülü yer alır.

Tâze yeşil yapraklı sebzeler vâsıtasıyla vücûdunuza klorofil aldığınızda, kırmızı kan hücrelerinizin de hem kalitesini hem de sayısını arttırmış olursunuz.

Sağlıklı kan ise sağlıklı organlar ve sağlıklı vücut fonksiyonları yâni kapsamlı bir sıhhat zemîni demektir.

Klorofil kansere yol açan maddelerden ve zararlarından korunmayı ve kurtulmayı da sağlar. Klorofil ayrıca yara iyileşmesini, düzenli olarak büyük abdeste çıkmayı destekler ve hoş bir vücut kokusuna vesîledir.

Klorofil Demir Eksikliğini Giderir

Araştırmalar gösterdi ki klorofil maddesi kemik iliğinde kırmızı kan hücrelerinin yapımı üzerinde müsbet etkiye sâhip. 1936 yılında Dr. Arthur Patek, demir eksikliği yaşayan hastalarda, demir ile birlikte alınan yeşil gıdâların kırmızı kan hücrelerinin (eritrositlerin) sayısını ve hemoglobin miktârını çok hızlı yükseltebildiğini keşfetti. Tek başına demir preparatı kullanıldığında netîce bu kadar parlak değildi.

Bunama ve Diyabete Karşı Yeşiller

Mart 2015’te Chicago Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma yeşil sebzelerin bunamayı önleyebileceğini gösterdi. 2010’da yapılmış başka bir çalışma yaprak sebzelerin şeker hastalığından koruyabildiğini isbatladı ve 2011 yılında İsviçreli bilim insanları, kas yapısını daha iyi hâle getirmek için bol miktarda yeşillik yemeyi tavsiye etti.

Klorofil Magnezyum Eksikliğini Ortadan Kaldırır

Magnezyum eksikliği bugün yaygın olarak gözlenmektedir çünkü şeker ve yağ açısından zengin besleniliyor ve kuruyemişler, tahıllar, yeşil sebzeler ve başka magnezyum ihtivâ eden yiyecekler neredeyse hiç tüketilmiyor. Fakat magnezyum beynimizin sağlığı için vazgeçilemez bir ihtiyaçtır, düzgün kas aktivitesi için hayâtî önemdedir ve magnezyum olmazsa sinir sistemimiz çok huzursuz olacaktır. Klorofilce zengin beslenmek yine burada da çok yardımcı olacaktır çünkü her klorofil molekülünde bir magnezyum parçacığı mevcuttur.

Klorofil Zehirsizleştirir

Klorofil ayrıca ağır metallerin, pestisitler gibi çevre zehirlerinin ve aflatoksinin vücuttan atılmasına katkıda bulunabilir.

Çevre Bilimi ve Toksikoloji dergisinde (Journal of Environmental Science and Toxicology) 2013 yılında yayımlanan çalışma gösterdi ki klorofil, kimyâsal yapıları (porfirin halkası) dolayısıyla ağır metalleri bağlıyor ve netîcede bağırsaklar yoluyla vücuttan atıyor. 2001 yılında da Çevre Sağlığı Perspektifleri’nde (Environmental Health Perspectives) yayımlanan bir çalışmada, klorofilin vücûdumuzu çok zehirli olan Dioksin maddesinden koruyabildiği tesbît edildi. Klorofil dioksin’in sindirim sisteminden emilmesini engeller ve vücuttan atılmasını hızlandırır.

Sâdece bu zehirden arındırma husûsiyetleri bile klorofilin kansere karşı korunmada çok iyi olduğunu gösterir çünkü zehirlerin mevcûdiyeti zâten kanser riskini arttıran bir faktördür.

Klorofilde bizi kansere karşı koruyabilecek başka özellikler de vardır:

Klorofil Kanser Hücrelerini Yavaşlatır

Karsinogenez (Carcinogenesis) isimli dergide 2005’te yayımlanmış olan bir çalışma, klorofilin bağırsak mukozasını zararlı etkilerden ve kontrolsüz hücre büyümelerinden koruyabilmesi dolayısıyla, yeşil yaprak sebzelerin bağırsak kanseri riskini düşürdüğünü gösterdi.

Uluslararası Kanser Dergisi de birkaç yıl önce, klorofilin bağırsak kanseri hücrelerini bölünme aşamasındayken durdurabildiğini ve böylece bir tümör oluşumunu frenleyebildiğini açıkladı.

Çin’de yapılmış bir gözlemsel çalışmada gösterildiği gibi, aflatoksin isimli zararlı maddeyi ortamdan uzaklaştırabildiğinden dolayı, klorofil karaciğer kanserine karşı da koruyucudur. Aksi takdirde aflatoksin küf mantarı karaciğere aşırı yük bindirir ve karaciğer dokusunda bozulmalara yol açar.

Yeşillerle Çok Yönlü Koruma

Yeşil sebzeler tabiî ki yalnızca klorofil ve magnezyum ihtivâ etmez, içinde bulunması istenebilecek hemen hemen her maddeyi de, uyumlu ve uygun kombinasyonlar hâlinde içerirler. Betakarotenden meydana gelen ve göz ve mukozalar için gerekli A vitamini, C ve K vitaminleri, folik asit, B6 vitamini, bakır, kalsiyum, potasyum ve eser elementler bunlardandır.

Omega-3 yağ asitleri ve bütün esansiyel aminoasitler de yeşil yapraklarda mevcuttur. Yine, antioksidatif ve kansere karşı etkileriyle fitobesinler/ ikincil bitki maddeleri vardır.

Nasıl “Yeşil” Yaşanır?

Klorofilden mümkün olduğu kadar çok faydalanmak için:

  • Salata için ıspanak, kereviz yaprağı, tere, maydanoz, pırasa, dereotu, fesleğen, kuzukulağı, semizotu, hindiba ve daha birçok sebzeler/otlar.
  • Ara öğün olarak klorofil içeren tâzeleyici bir çorba veya yeşil baharatlı tuz’lanmış avokado.
  • Yeşil sebzelerin tâzesine ulaşma imkânı yoksa kurutulup öğütülmüşleri de kullanılabilir. Hindiba tozu, brokoli tozu, ıspanak tozu vb.

Kaynaklar:
https://www.zentrum-der-gesundheit.de/chlorophyll-ia.html /Carina Rehberg

Eylül 2019, sayfa no: 62-63

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/chlorophyllin-ia.html


Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak