Ara

Uzun bir yazdan sonra çetin bir kıştan önce sonbahar / Dyt. Hatice Yıldırım

Uzun bir yazdan sonra çetin bir kıştan önce sonbahar / Dyt. Hatice Yıldırım

Ekim ayı ile birlikte soğuklar kendini iyice hissettirecek ve kışa geçmeden önce bedenen, zihnen ve madden hazırlandığımız sonbahar aylarında sağlığımızı ve bağışıklığımızı nasıl güçlendirebileceğimizi, nasıl korunabileceğimizi ve neler yapabileceğimizin detayları bu yazımızda olacak.

Öncelikle mevsim sebzelerini ve meyvelerini tüketmekle başlamalıyız. Birçok sebzenin seralarda her mevsim yetiştiğini hepimiz biliyoruz ancak en sağlıklı ve hormonsuz besinleri tercih etmeli, ürünleri mevsiminde tüketmeliyiz. Gerekirse yazdan hazırlayacağımız kışlık hazırlıklar imdadımıza yetişmeli. Peki kış sebze ve meyveleri nelerdir? Pırasa, lahana, kıvırcık, turp, karnabahar, havuç, mantar, patlıcan, marul, roka. Meyvelerden ise; mandalina, mürdüm eriği, elma, armut, muz, incir, üzüm, nar gibi…

İkinci olarak bol miktarda sıvı tüketimi; yeterli sıvı alımının olmadığı durumlarda vücut kas spazmlarından, demans’a kadar birçok tepki verirken yeterli sıvı alımının olmaması çocuklarda zihinsel olarak harabiyete varıncaya kadar etkili olabilir. Sağlıklı sıvılara birkaç örnek verecek olursak; su, şekersiz doğal sıkım meyve suları, bitki çayları, doğal kaynak suları gibi içeriği temiz sıvı kaynaklarına bu geçiş döneminde bolca başvurulmalıdır.

 

Bir Diğer Önemli Başlık İse Yeterli Protein Tüketimidir

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme rutininde proteinlerin yeri %30-45 arasındadır. (kişiye göre değişiklik gösterebilir) Peki sağlıklı ve kaliteli protein kaynakları nelerdir ve nasıl tercih edilmelidir?

İçeriğini bilmediğimiz protein kaynaklarından uzak durulmalı, etiket okuyarak ve güvendiğimiz satıcı ve markaları tercih etmeliyiz. Başlıca önerdiğimiz sağlıklı protein kaynakları süt grubudur. Özellikle kefir ve yoğurt. Et grubu olarak; balıklar, az yağlı etler, derisiz tavuk. Çocukların kas ve kemik sağlığı için kalsiyum deposu olan peynirler çok önemlidir. Eskitilmiş peynirler, köy peynirleri, lor peynirleri… özellikle uzun süre karanlık alanda dinlendirilmiş peynirlerin tercih edilmesini öneririm.

Bağışıklığınız için bazı baharatların etkisini göz ardı edemeyiz özellikle zerdeçalın. Yapılan son çalışmalarla birlikte içinde bulunan kurkumin maddesi ile insan bağışıklığını onardığı ve yükselttiği kesinleşmiş baharatlardan bir tanesidir. Zerdeçalın ardından zencefil, sumak, tarçın, karabiber, kekik, karanfil, nane gibi aktariye ürünleri sofralarımızda eksik etmemeliyiz.

Soğuk havalardan korunmak ve güçlenebilmek için sağlıklı yağları kullanmamız gerekiyor. Bahsettiğimiz sağlıklı yağlar; zeytinyağları, kuruyemişler. Doymuş hayvansal yağlardan ise uzak durmak yerine ölçülerini kısarak kullanabilirsiniz.

Özellikle çocuk danışanlarım da gözlemlediğim bu dönemlerde yaygınlaşan grip ve benzeri salgın hastalıkların görünmemesi için çocuklarınızı tek çeşit beslenmekten uzak tutmalı, yüksek karbonhidrat, yüksek yağdan sakınmalıyız. Her besin grubundan tükettiklerinden emin olmalıyız. Vücudumuzun alması gereken bütün besin gruplarını doğru orantılı ve ölçülü bir şekilde günlük diyetimize eklediğimizden daha dinç, sağlıklı ve huzurlu olacağımızı unutmayalım.

Soğuk havalardan korunmak ve bağışıklığımızı güçlendirmek için birkaç tarif:

 

Zencefilli Limonlu Yeşil Çay

1 tatlı kaşığı silme yeşil çay

3 küp taze zencefil

2 dilim limon

1 adet çubuk tarçın

Yapılışı: Malzemeleri birlikte kaynatarak tüketebilirsiniz.

 

Zerdeçallı Ballı Elma Çayı

1 adet elma

2-3 adet karanfil

1 adet zerdeçal

1 çay kaşığı bal

Yapılışı: Elma, karanfil ve zerdeçalı kaynattıktan sonra bal ekleyerek tüketebilirsiniz.

 

Altın Süt

1 bardak süt (hayvansal veya bitkisel)

1 çay kaşığı zerdeçal,

1 çay kaşığı bal

1 tutam karabiber

Yapılışı: Bütün malzemeleri sıcak ya da soğuk sütle karıştırıp tüketebilirsiniz.

Kasım 2023, sayfa no: 14-15

Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak