Ara

Telefon Bağımlılığıyla Savaş – 7 / Okan Kumbaracı

Telefon Bağımlılığıyla Savaş – 7 / Okan Kumbaracı

Sosyal medyada ahlâksızlık diz boyu!

Bu sosyal medyadan kurtulmak lâzım hocam.

Devlet bazı sosyal medya uygulamalarını yasaklasın!

Dostlar merhaba,

Yukarıdakine benzer cümleleri siz değerli okurlarımızdan ve toplumun ciddî bir kesiminden duymaktayım. Yalnız ufak bir düzeltme yapmakta fayda görüyorum bu cümlelerle ilgili:

  1. Sosyal medyada ahlâksızlık diz boyu değil, sosyal medya gırtlağına kadar ahlâksızlığa batmış durumda.
  2. Sosyal medyadan kurtulmak mümkün değil, o yüzden sosyal medyayı doğru kullanmak lâzım.
  3. Devlet yasaklasa da insanlar bir şekilde oralara ulaşmanın yollarını (kolayca) bulmaktalar. Bu durum sâdece ülkemizde değil dünyânın her yerinde böyle. 2012 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’ne yaptığım bir gezide Facebook uygulamasının orada yasak olmasına ve devlet tarafından engellenmesine rağmen gençlerinin çoğunun kullandığına şâhit olmuştum. Çin gibi yasaların sert bir şekilde uygulandığı bir ülkede durum buysa diğerlerini varın siz düşünün.

Demek ki bu sosyal medyadan kesin bir kurtuluş pek mümkün gözükmüyor. O zaman ne yapabiliriz, ne yapmalıyız?

Sosyal medyadan kurtulmaya çalışmaktansa onu doğru kullanarak insanların düştükleri ahlâksızlık bataklığından çıkmalarına yardımcı olabiliriz. Burada biraz yumuşak bir ifâde kullandığımı da belirteyim çünkü aslında Yardımcı Olmak Zorundayız. Yok öyle oturduğumuz yerden olayları eleştirmek, insanları kınamak dostlarım. Yâni şimdi bir savaş olsa, gücümüz kuvvetimiz yerindeyse katılır mıyız yoksa izler miyiz? Katılırız değil mi? Hem de elimizde savaşmak için ne varsa onunla katılırız. Biz bunu Kurtuluş Savaşı’nda yeri geldiğinde taşla, tırpanla savaşarak yaptık zâten. Şimdi de önümüzde olan bu durum Ahlâkî Kurtuluş Savaşı değildir de nedir? O zaman herkes cepheye. Kadın-erkek, çoluk-çocuk eli telefon tutan herkes cepheye. Savaşta ihtiyâcınız olacak on maddelik bir kurallar listesini okumanızda fayda vardır: 

Kuva-yi Ahlâkiye Kararları

  1. Her âile, bireylerinin sosyal medya kullanımından sorumludur. Bu konuda âileler kendi içlerinde uygun gördükleri zamanlarda toplanarak sosyal medya kullanımıyla ilgili toplantılar yapacaktır.
  2. Sosyal medya uygulamalarında kimlerin tâkip edileceği, kimlerin gönderilerinin beğenileceği, kimlerin gönderilerine yorum yapılacağı ve yeniden paylaşılacağı konusu titizlikle karâra bağlanacaktır.
  3. Sansürün uygulanmadığı sosyal medya uygulamaları kesinlikle kullanılmayacaktır.
  4. Sosyal medyada görülen uygunsuz gönderiler mutlaka şikâyet edilecektir (her uygulamada, farklı şekillerde de olsa mutlaka şikâyet etme kısmı mevcuttur).
  5. İstenmeyen gönderiler eğer sizin ekranınıza düşüyorsa bu hesaplar mutlaka engellenecektir.
  6. Âile bireylerinin kişisel sosyal medya hesapları herkesin ziyâret etmesine kapatılıp sâdece izin verdiklerine açık olacaktır.
  7. Âilede herkes mutlaka birbirini tâkip edecektir.
  8. Âile bireyleri kendi içlerinde belirleyecekleri konular dışında paylaşım yapmayacaktır.
  9. Âile bireylerinin ne sıklıkla paylaşım yapacağı belirlenecektir.
  10. Her bireyin sosyal medyayı ne sıklıkla kullanması gerektiği âile içerisinde karâra bağlanacaktır.

Biraz eğlenceli bir şekilde yazsak da her maddenin üzerinde biraz düşünecek olursanız ne kadar önemli oldukları konusunda bizlere hak vereceğinizden emîniz. Bu maddelerin öneminden bahseden yazılarımız önümüzdeki sayılarda sizlerle birlikte olacak dostlar.

Derdimiz bu konunun ciddîye alınması. Maalesef genel olarak yaptığım gözlemlerde toplumun ciddî bir kesiminin hattâ muhafazakar kesiminin bile bu konularda gerekli hassâsiyeti göstermediğine şâhit olmaktayım. 

Doğru kullanmadığınız her şeyin yanlış amaçlara hizmet edeceğini unutmamamız gerekir. Evinizdeki bıçağı yemek yapmak için kullanırsanız karnınız doyar fakat birisine haksız yere saldırmak için kullanırsanız hapishaneler dolar.

Sağlıcakla kalın…

Temmuz 2024, sayfa no: 79-80

Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak