Târihlerle Yemek Târifleri serimizin bu ayki konuğu, Orta Doğu mutfağının incisi “Falafel.”
1830'lu yıllarda Mısır kökenli Orta Doğu mutfağında ve özellikle Levant bölgesinde yer alan, nohutla yapılan falafel, derin yağda kızartılan bir köfte çeşididir. Nohutun yanı sıra bakla çeşitleriyle de yapılan falafel, Orta Doğu'ya yayıldıkça, çeşitli kültürlerin etkisiyle farklı târifler ve yapım teknikleri geliştirilmiştir. Lübnan, Suriye, Filistin ve Ürdün gibi ülkelerde falafel, yerel malzemeler ve damak tatlarına göre uyarlanmıştır. Her ülke, kendi özgün falafel târifini oluşturmuş ve bu lezzeti kendi mutfak kültürlerinin bir parçası hâline getirmiştir.
Bunlar arasında meşhur olan ve dışı susamla kaplı “Kudüs Falafeli” bazı târiflerde farklı olarak karşımıza çıkar. Falafel kelimesi, Arapça flfl kökünden gelen ve nohut ezmesiyle yapılan içli köfte anlamına gelen falâfil sözcüğünden alıntıdır. Falâfil ise Arapça biber anlamına gelen fulful sözcüğünden türetilmiştir. Bu kelime, diğer birçok kültüre yayılıp “küçük yuvarlak toplar” anlamında kullanılmıştır. Bu yemeğin Arapçası olarak kabûl gören falafil, 1941’den sonra İngilizce’de de kullanılmaya başlanmıştır. Mısır’da ise falafele “ta'amiya” denir; bu kelime, küçük lezzetli şey anlamına gelir.
Falafel, târih boyunca birçok kültürün mutfaklarında yer almış olan; kökenleri ve gelişimi üzerine farklı hikâyeler barındıran bir lezzettir. Orta Doğu’dan dünyâya yayılan bu çıtır nohut köfteleri, hem sağlıklı hem de lezzetli bir seçenek olarak sofralarımızı süslemeye devâm ediyor. Her ısırıkta, falafelin zengin târihini ve kültürel mîrâsını hatırlamak ise bu lezzeti daha da özel kılmaya devâm ediyor.
Târif:
- 500 gr. haşlanmış ve kabukları soyulmuş Nohut
- 1 adet Kuru Soğan
- Yarım demet Maydanoz
- Yarım demet Taze Soğan
- 1 adet Yumurta
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı Tahin
- 1 çay kaşığı zahter
- 1 çay kaşığı Kimyon
- 1 çay kaşığı kişniş
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4 yemek kaşığı un
- Susam
Sosu için:
- 1 kâse süzme yoğurt
- 3 yemek kaşığı Tahin
- Yarım Limon suyu
- Tuz
Kızartmak için:
- Ayçiçek Yağı
Un hâriç bütün Falafel malzemelerini mutfak robotundan geçirdikten sonra kıvâmına göre unu ekleyip ele yapışmayan yumuşak kıvamda bir hamur elde edelim. Daha sonra yuvarlak şekiller verdiğimiz köfteleri susama bulayalım. Dolapta bir saat kadar dinlendirdikten sonra kızmış derin yağda kızartalım. Kızarttıktan sonra Tahin, sos ve lavaş ile servis edebilirsiniz.
Âfiyet Olsun…
Ekim 2024, sayfa no: 24
Abone Ol
En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!
Mesaj Bırak