Ara

Papatya Çayı

Papatya Çayı

Papatya Çayı

Ferda Ümit Gedik

Bu beyaz-sarı çiçeği herkes tanır: Papatya, iyileştirici özellikleri açısından gerçekten olağanüstüdür. Papatya dünyâ çapında en eski, en sık kullanılmış ve en iyi araştırılmış şifâlı bitkidir.

Papatya Çayı – Etkileri ve Özellikleri

Papatya çiçeği uçucu yağların yanısıra flavonoidler de ihtivâ eder. Flavonoidler sağlığımıza birçok faydası olan ikincil bitki maddeleridir. Bunun ötesinde papatya çiçeğinin yaklaşık yüzde 10'u, sindirim sisteminin mukozasında da koruyucu olarak uzanan mukus (müsilaj)dan oluşur. (Müsilaj: Suyla temâs ettiklerinde su alarak şişen, mide-bağırsak kanalında sindirilemeyen ve emilemeyen bitkisel kaynaklı heterojen polisakkaritler)

Papatya Çayının Faydaları

  • İltihap önleyici/durdurucu
  • Kramp çözücü
  • Şişkinlik/gaz giderici
  • Mîde ülserlerinden koruyucu
  • Sâkinleştirici, rahatlatıcı
  • Antibakteriyel ve antifungal (mantarlara karşı) etkili

Papatya Çayı Nasıl Yapılır?

Bir fincan papatya çayı için: 1 yemek kaşığı (3gr.) papatya çiçeği üzerine 150 ml kaynar su dökün ve 3 dakîka demlenmeye bırakın. Sonra çayı süzün ve yudum yudum için. Günde en fazla 3 fincan olacak şekilde her gün içebilirsiniz. Aşağıda sıraladığımız şikâyetler için papatya çayı kullanabilirsiniz:

1. Menstrual (Âdet döneminde görülen) Ağrılar

Çeşitli çalışmalar ve meselâ 2010 yılında yayımlanan bir araştırma, papatya çayı içmenin menstruasyon dönemi sancılarını bâriz olarak azalttığını gösterdi. Bu çalışmaya katılanlar ayrıca, âdet dönemleri esnâsında daha az stres ve korku hissettiklerini bildirdiler.

2010 yılındaki bu çalışmada katılımcılara 3 ay boyunca ayda 10 gün (âdet dönemi başlamadan önceki 5 gün ve başladıktan sonraki ilk 5 gün), günde sâdece 2 fincan papatya çayı içirildi. Ayın geri kalan günlerinde denekler hiç papatya çayı içmediler.

2. Diyabet ve Kan Şekeri Sorunları

Başka çalışmalar gösterdi ki papatya çayı şeker hastalarının kan şekeri seviyesini düşürebiliyor. Fakat tabiî ki bu durum hastaların diyabet ilaçları yerine papatya çayı içebilecekleri anlamına gelmez. Hastalar mevcut şeker ilaçlarına yine devâm etmelidir, papatya çayı yalnızca ek bir yardımcıdır. Papatya çayı içenlerde kandaki antioksidan seviyesi de belirgin olarak yükselebilir.

3. Osteoporoz (Kemik Erimesi)

Kemik kırılması riskini arttıran kemik yoğunluğu kaybına kemik erimesi/osteoporoz denilmektedir. Bilhassa kadınlarda menopoz döneminden sonra gözlendiğinden dolayı kemik erimesinin seyrinin hormonal olduğu varsayılmaktadır. 2004 yılındaki bir araştırmaya göre papatyanın kemik yoğunluğunu arttırıcı bir etkisi vardır.

4. Akut, Kronik, Latent İltihaplanmalar

Hem akut hem de kronik hastalıklarda enflamatuar (iltihâbî) reaksiyonlar gözlenebilir. Bir süredir biliniyor ki gizli enflamatuar süreçler depresyon, diyabet ve başka birçok hastalıkta da rol oynamaktadır. Papatya çayında iltihapları azaltabilecek maddeler yer alır. Yâni kronik inflamatuar hastalıklarda papatya çayı tekrar tekrar tadını çıkarabileceğiniz güzel bir içecektir.

5. Uyku Bozuklukları ve Stres

Papatya çayı yatıştırır, rahatlamaya yardımcı olur ve uyku bozuklukları yaşayan insanlarda uyku arttırıcı bir etkiye sâhiptir. Yapılan bir çalışmada kalp-damar problemleri yaşayan 12 hastadan 10’unun, bir papatya çayı keyfi sonrası çabucak uykuya dalabildiği gözlendi.

Araştırmacılar, papatya çayının benzodiazepinlerle aynı etki mekanizmalarını kullandığına inanıyorlar. Bunlar anksiyete ve uyku problemleri için reçeteli ilaçlardır.

Papatya çayı tabiî ki ilaçlar kadar yoğun etkili olamaz fakat ilaçlara başvurmadan önce papatyanın etkisini test etmeye değer.

7. Soğuk Algınlığı

Soğuk algınlıklarında papatya çayı ve buğusu faydalı olabilir. Papatyanın uçucu yağları burada öksürük, burun akıntısı ve uyku problemlerine karşı antibakteriyel, yatıştırıcı ve kramp çözücü etkiye sâhiptir. Papatya buharının solunmasının tipik soğuk algınlığı belirtilerini hafifletebileceği netîcesine varılan çalışmalar mevcuttur.

8. Cilt Hastalıkları

1987 yılında yapılan bir çalışmada yaranın üzerine direkt sürüldüğünde papatya özünün yara iyileşmesini teşvîk ettiği görüldü.

Başka araştırmalarda da papatya içeren kremlerin –hidrokortizon içeren kremler kadar olmasa da–ekzama ve diğer deri iltihaplarında iyileştirici etkisi olduğu gözlendi.

Papatya Çayı Herkes İçin Uygun Değildir

Birçok şeyde olduğu gibi papatya husûsunda da dikkatli olması gereken, papatya çayını hiç tüketmemesi gereken veya çok az tüketebilecek insanlar vardır:

  • Kuvvetli allerjileri, bilhassa polen allerjisi olan kişiler. Çünkü papatya çiçekleri başka birçok çiçeğin polenlerini de taşıyor olup allerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.
  • Papatyaya veya aynı âileden başka bir çiçeğe karşı daha önce allerjik reaksiyon vermiş olanlar.
  • Herhangi bir ilaç kullanıyor olan kişiler ilacını içmek yerine papatya çayı kullanmamalıdır. Papatya çayı ayrıca destek olarak içilebilir fakat bunun için de yine hekime danışılmalıdır.

Tâze Papatya ile Çay & Papatya Çayı Satın Alırken

Tâze papatya çiçekleri, kurusuna göre daha kuvvetli tesire sâhiptir. Balkonda veya bahçede yetiştirilmek üzere satılan (şifâlı olan cins) papatya görürseniz alıp kendiniz yetiştirebilirsiniz.

Papatya çayı marketten alınmamalıdır. Bilhassa da poşet çay olanlar alınmamalıdır çünkü bunların içindeki papatyalar çok ufalanmış ve etkinliğinin bir kısmını çoktan kaybetmiştir. Hem de bu çayların papatyanın şifâlı etkilerini sağlayacak miktarda etken madde ihtivâ ediyor olduğunun garantisi yoktur.

Kodekse uygun (tam gereken miktar aktif bileşen içeren) papatya çayını eczanelerde bulabilirsiniz. Tabiî orada bulunan papatyalar da zararlı kirleticiler açısından kontrol edilmiş olmalıdır.

Kaynak: https://www.zentrum-der-gesundheit.de/kamillentee-wirkung-und-eigenschaften.html

Nisan 2020, sayfa no: 62-63-64

Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak