Ara

Muhammad: The Messenger Of God - Hz. Muhammed: Allah'ın Elçisi / Rabia Andiç

Muhammad: The Messenger Of God - Hz. Muhammed: Allah'ın Elçisi / Rabia Andiç

Yönetmen - Senarist: Majid Majidi
Oyuncular: Sareh Bayat, Gülen Karaman, Mina Sadati
Orijinal adı: Muhammad: The Messenger of God

Film, 7. yy’da Mekke’de Hz. Muhammed (sav)’in etrafında gelişen olayları konu alıyor. Abraha’nın fil ordusuyla Mekke’ye yönelmesi nedeniyle tedirgin olan Mekke halkı çaresizdir. Hz. Muhammed (sav)’e hamile olan Hz. Âmine, geri kalan Mekke halkı gibi kaçıp dağlara saklanamaz. Abraha, kimseciklerin olmadığı şehri kolayca ele geçirebileceğini düşünür; ancak filler Mekke’ye doğru bir adım dahi atmaz. Ardından milyonlarca ebabil kuşu, Abraha’nın ordusunu taş yağmuruna tutarak yok eder. Bu olaydan tam bir ay sonra Hz. Muhammed (sav) doğar. Hz. Âmine’nin kucağındaki minik bebek dünyayı kökünden değiştirecektir.

“Baran” ve “Cennetin Çocukları” gibi yapımlara imza atarak önemli bir başarıya ulaşan Majid Majidi’nin yönetmen koltuğunda oturduğu yapımda başrolleri Mahdi Pakdel, Sareh Bayat, Mina Sadati ve Ali Reza Shoja-Nuri paylaşıyor. Filmin kadrosunda Mohsen Tanabandeh, Dariush Farhang ve Siamak Adib de yer alıyor.

Sinema yazarlarının ve sosyologların değerlendirmelerine göre, bu film, “Çağrı”nın yönetmeni rahmetli Mustafa Akad’ın çalışmasına bir mukaddime olarak yapılmış; ancak bu defa Hz. Muhammed (sav)’in çocukluk çağına odaklanılmıştır.

Yaklaşık 8 yıllık bir çabanın ürünü olan filmin dünya prömiyerini 2015 Montreal Film Festivali’nde yaptığını hatırlatan sinema yazarı İhsan Kabil, verdiği röportajda şunları aktardı:

“Geçen yaz, filmin yönetmeni Majidi, öncelikle İslam dünyasındaki hassasiyetleri düşünerek, fıkhi bakımdan filmin senaryosunun bir mahzuru olup olmadığı hususunda Türkiye’de özel bir gösterim düzenledi. Yaz olması münasebetiyle çok az kişinin katıldığı programda, Hayrettin Karaman ile ben de bulunmuştuk. Süresi üç saati bulan çalışmayı baştan sona seyrettik. Gösterimin sonunda Karaman, filmin senaryosu hakkında fıkhi bakımdan herhangi bir sorun görünmediğini, filmin vizyona girmesinde bir sakınca bulunmadığını belirtmişti.”[1]

Bedri Gencer, Efendimiz’in sırtı ve eli gösterildiği için “sıradan bir insan gibi hayatı filme çekilecek bir peygamber” imajı yayılmaya çalışıldığını düşündüğünden bu filmi izlemeyeceğini ifade etse de, film bu endişeyi doğrulamıyor. Beşer yapımı olan her şey eleştiriye açıktır; bu sebeple “film mükemmeldir” diyemeyiz. Ancak hassasiyet gözetilerek yapıldığı ve sinema dili açısından bazı noktaların eksik kaldığı söylenebilir.

Majid Majidi’nin sineması ve özellikle “Hz. Muhammed: Allah’ın Elçisi” filmi, İran sinemasının uluslararası alanda temsil edilen en önemli projelerinden biridir. Bu yapım, hem Majidi’nin kendine özgü sinema diline bağlılığını hem de Hollywood standartlarına yaklaşma çabasını yansıtır.

Majidi’nin bu filmi, “Üçüncü Sinema” anlayışına da ışık tutar. Üçüncü Sinema, emperyalist anlatılara karşı alternatif bir sinema dili oluşturmayı hedefler. Majidi, bu filmde kısmen Batılı sinema tekniklerine yönelse de, yapımın içeriği ve aktarmak istediği kültürel mesaj Üçüncü Sinema’nın temel prensipleriyle hâlâ uyumludur. Özellikle “Hz. Muhammed: Allah’ın Elçisi” filmi, bütçesi ve görsel efektleriyle Üçüncü Sinema’nın “minimal kaynaklarla üretim” anlayışını ihlal ettiği gerekçesiyle eleştirilmiştir.

Filmin müzikleri, dünyaca ünlü besteci A. R. Rahman tarafından yapılmıştır. Batılı müzik etkileri, filmin uluslararası bir seyirci kitlesine hitap etme çabasını gösterir. Bazı sahneleri, anlatım tarzı ve görsel dili itibarıyla “The Message” veya “Kingdom of Heaven” filmlerini anımsatır. Bu benzerlik, Majidi’nin özgünlüğünü tartışmaya açan eleştirilere de neden olmuştur.

Oldukça fazla eleştiriye maruz kalsa da film, İslam’ın barışçıl ve evrensel mesajını sinema yoluyla aktarma çabasıyla övgü toplamıştır. Ayrıca Hz. Muhammed (sav)’in doğumundan peygamberlik öncesi dönemine kadar uzanan yaşamını odağa alması, onu farklı kılan başlıca unsurdur.

Mübarek üç aylar içerisinde, Ocak ayı yazımızda ele aldığımız “Çağrı” filminden sonra “Hz. Muhammed: Allah’ın Elçisi” de içimizi ısıtacak ve kalbimizi muhabbetle dolduracaktır. Keyifli seyirler dileriz…

[1] https://www.aa.com.tr/tr/kultur-sanat/elestirmenler-hz-muhammed-allahin-elcisi-filmini-degerlendirdi/676990)

Şubat 2025, sayfa no: 22-23

Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak