Ara

MİŞÖRİZ / Ayşenur Kara

MİŞÖRİZ / Ayşenur Kara

Bu ay Balkanlardan gelen bir tarifi mutfağımızda ağırlıyoruz: MİŞÖRİZ

Balkanlar, geniş coğrafyasıyla tarih boyunca birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmış ve çeşitli mutfak kültürleriyle etkileşimde bulunmuştur. Balkanlar ile Anadolu’nun birbirine yakın coğrafi konumu ve tarihte iç içe geçmiş yaşamları, iki bölgenin mutfak kültürlerinin sürekli olarak birbirini etkilemesine neden olmuş ve günümüzde zengin bir Balkan mutfak kültürünün oluşmasına yol açmıştır. Özellikle Makedonlar, Bulgaristan göçmenleri, Arnavutlar ve Boşnaklar gibi Türkiye’de yaşayan Balkan göçmenleri, bu kültürel etkileşimin en canlı örneklerindendir.

Balkan mutfağı, genel olarak Türk mutfağına benzeyen birçok lezzeti içermektedir. Et yemekleri, börekler ve çeşitli mezeler her iki mutfakta da yaygındır. Özellikle köfte, börek ve baharat kullanımı dikkat çekicidir. Tıpkı Anadolu ve Akdeniz mutfaklarında olduğu gibi, Balkan mutfak kültüründe de baharatın yeri büyüktür. En sık kullanılan baharatlar; tuz, karabiber, kuru nane, pul biber ve toz biberdir. Börek ve köfte kültürlerinin ustaları olarak tanımlanabilecek Balkanlar, lezzetli ve zahmetli hamur işleriyle birlikte et yemekleriyle de ünlüdür. Cevapcici (ćevapi) köftesi, Boşnak köftesi, pastırma ve sucuk çeşitleri, bölgenin öne çıkan lezzetlerindendir.

Bugün tarifini inceleyeceğimiz, Arnavut mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan Mişöriz, Balkan ülkelerinde sıkça tüketilen bir yemektir. Türkiye’de özellikle Trakya mutfağında rağbet görmektedir. Arnavutça’da “mish” et, “oriz” ise pirinç anlamına gelmektedir. Büryan pilavı olarak da bilinen Mişöriz, isteğe göre kırmızı et veya tavuk ile hazırlanabilmektedir.

Tavuklu Mişöriz

  • 3 su bardağı pirinç
  • 8 adet tavuk butu
  • 6 su bardağı tavuk suyu
  • 100 gr tereyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • Tuz, karabiber, kırmızı toz biber, kuru nane

Tavuklar 7-8 su bardağı su ile 30-40 dakika kadar tencerede pişirilir. Pişen tavukların suyu pilav için ayrıldıktan sonra bir tencereye tereyağı eklenir ve doğranmış soğan kavrulur. Ardından baharatlar ve yıkanan pirinç eklenir. Kavrulan pirinçler bir fırın tepsisine alınır. Üzerine tavuk suyu eklenir, 25 dakika kadar fırında pişirilir. Daha sonra yarı pişmiş pirinçlerin üzerine haşlanmış tavuk butları dizilir ve üzerine kuru nane serpildikten sonra üzeri kızarana kadar 15 dakika daha pişirilir. Pişen yemeğin üzerine bir tepsi kapatılarak yarım saat kadar demlendirilir. Daha sonra Mişöriz ısıtılıp sıcak servis edilir.

Afiyet olsun…

Nisan 2025, sayfa no: 24

Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak