Ara

Lenfatik Sistem Temizliği -2-

Lenfatik Sistem Temizliği -2-
Doğru Şekilde Nefes Alarak Lenflerinizi Temizleyin Derin alınan bir nefes de lenf akışını harekete geçirip lenf stazını (staz: çok yavaşlama/durma) ortadan kaldırır; böylece lenfatik sistem temizliğinde diğer bir önemli faktördür. Çünkü nefes alındığında iç organlar kuvvetlice hareket eder. Diyafram kalkar ve iner ve nefes alma sırasında diyafram altı organlara baskı yapar. Bu esnâda akciğer genişler ve nefes verilince de tekrar eski hâline döner. Sâkin bir ortamda rahat bir şekilde oturun veya uzanın, gözlerinizi kapatın. Şimdi yavaşça burnunuzdan nefes alın ve soluğun karın boşluğunuza kadar ulaşıp karın duvarınızı yükseltmesine dikkat edin. Yavaşça nefes aldığınız sırada en az 5’e, en iyisi 8’e kadar sayın ve her sayma bir saniye sürsün. Şimdi nefesinizi yine yavaşça ve ağzınızdan, zorlayarak değil de nefesin kendi akışında verin. Nefes verişinizi de 5 ilâ 8 saniye sürdürmeye çalışın. Lenflerinizi güzelce temizlemek üzere bu şekilde nefes alıp vermeyi mümkün olduğunca sık, en az günde 2-3 defa ve 10-15 sefer nefes alıp vererek uygulayın.
  1. Lenfleri Lenf Masajıyla Temizleyin
Gerçi lenf akışını aktif kas hareketleriyle ve nefes alıp verme egzersizleriyle harekete geçirmek en iyi yöntemlerdir. Fakat bunlara ilâve olarak, lenf durgunluğunu ortadan kaldırmak ve lenfatik sistemi temizlemek üzere yapılabilecek bir şey de lenf masajıdır. Sportif faaliyetleri az olan veya olmayan insanlar, yatalak olan veya başağrısı ve diğer bâzı rahatsızlıkları olan hastalar için de lenf masajı, lenf akışını arttırmak üzere çok iyi bir yöntemdir. Lenf masajı sıklıkla profesyonel olarak uygulanan lenf drenajıyla yapılmaktadır. Ama kişinin kendi kendine yapabileceği lenf masajı çeşitleri de vardır. Kişi meselâ sık sık başağrısı ve baş dönmesi çekiyorsa ki bu durum kafadaki bir lenf stazından da kaynaklanabilir, kendi kendine lenf masajı çok iyi bir tedâvi yöntemi olabilir. Gördüğünüz gibi lenfleri temizlemek çok mâkul bir harekettir. Çünkü sebebi bilinemeyen ve lenfatik sistemle bağlatısı anlaşılamayan birçok rahatsızlık çoğu zaman bu yolla ortadan kalkar.
  1. Lenflerinizi Su ile Temizleyin
Vücûdumuzdaki lenf sıvısının miktârı sâhip olduğumuz kan miktârının iki katıdır. Lenf sıvısı ne kadar akışkansa vücûdu o kadar iyi dolaşabilir. Çok az su içiyor olduğunuz takdirde lenf sıvısı koyulaşır ve durgun hâle gelir. Lenf sıvısının durgunlaşması ise vücuttaki zehirler, bakteriler ve kanser hücrelerinin de içinizde durmaya devâm etmesi demektir ve bu yüzden bir hastalık meydana gelebilir. Mutlakâ ihtiyâcınız olan miktarda su için. İdeal olan, her bir vücut kilogramı başına 30 ml sudur. Yalnız bu şekilde lenflerinizi temizleyebilirsiniz ve diğer bütün yöntemler de yalnızca bu takdirde işe yarayacaktır.
  1. Lenflerinizi Sağlıklı Beslenerek Temizleyin
Fastfood veya marketten hazır alınmış yiyeceklerle beslenildiğinde lenfatik sistem temizlenemeyecektir çünkü bunlar zararlı ve atık maddeler ihtivâ eder. Mümkün olduğunca tâze ve işlenmemiş maddeler içeren sağlıklı bir beslenme vücûdun sâdece zehir ve zararlı atık yükünü azaltmaz, aynı zamanda lenf nodlarının ve diğer lenfatik organların yenilenmesini ve tam iyi çalışmasını sağlayan hayâtî maddeleri vücûda sunar. Sağlıklı bir beslenme bağırsaklar, karaciğer ve böbreklerin de fonksiyonlarını destekler. Bu organlar ne kadar iyi çalışırsa lenfatik sistem de o kadar temiz ve sağlıklı kalır ve düzenli aralıklarla kendi kendisini temizleyebilir.  7.Lenfleri Probiyotiklerle Temizleyin Sindirim sistemi lenfatik sistemle direkt bağlantı içindedir. Sindirim sistemi temiz olmadığında lenfatik sistem de temizlenememektedir. Bağırsak mukozasında lenfatik sistemin bizzat kendisinin bir parçası bulunmaktadır: Peyer plakları. Burada küresel şekilde sıralanmış lenfositler (vücut savunma hücreleri) ve ayrıca lenf folikülleri mevcuttur. Bu yerde bu savunma hücrelerinin oluşum ve eğitimleri vukû bulur. Peyer plakları böylece immün sistemin/bağışıklık sisteminin mühim bir parçasıdır. Buna ilâve olarak, emilen gıdâların (bilhassa katı yağların) parçaları bağırsaktan direkt lenfatik sistem içine ulaşır. Sindirim sistemi ve lenfatik sistem arasındaki bu yakın bağlantı, bağırsaklara iyi bakmanın ve onları sağlıklı tutmanın ne kadar önemli olduğunu gösterir. Çünkü hasta, cüruflu veya iltihaplanmış bir bağırsak, lenfatik sistem için aşırı kirlenme ve yük demektir. Böyle bağırsaklar lenflerin temizlenmesini imkânsız hâle getirir. Burada lenfatik sistemi temizlemek için başvurduğumuz yöntemler arasına yüksek değerlikli bir probiyotik alımını da ekleyebiliriz. Bir probiyotik; zararlı/çürükçül bakterileri ve mantarları bastıran, bağırsaklardaki zararlı bâzı maddeleri hızla uzaklaştıran ve de bağırsak mukozasını iyileştirip yenileyebilen sağlıklı bir bağırsak florasının gelişmesini sağlar. Probiyotikler ayrıca iltihap önleyici, toksin giderici ve bağışıklığı kuvvetlendirici vazîfe yapar. Bağırsak ve lenf sistemleri arasındaki bu yakın irtibattan dolayı lenf temizliği her bağırsak temizliği işleminde olağanüstü bir son dokunuştur. Lenflerin temizliği için bahsedilen tedbirler elbette bir bağırsak temizliği işlemiyle de birleştirilebilir. Probiyotik alımı hem bağırsak hem lenf temizliğinde mühimdir.
  1. Lenf Temizliğine Eşlik Eden Önlemler
 
  • Dar kıyâfetlerden muhakkak kaçının. Çünkü dar giyinmek lenf akışına engel olur, lenf stazına sebep olur ve lenf nodlarını sınırlayarak gerektiği gibi çalışabilmelerine mâni olur.
  • Yukarıda bahsedildiği gibi, bağırsaklar, karaciğer ve böbrekler ne kadar temiz ve sağlıklıysa lenfatik sistem de o kadar iyi çalışır. Bunun tersi de geçerlidir. Bu organlar ne kadar hastaysa lenfatik sistem de o kadar yük altında kalır. Bu sayılan organların da temizliğine dikkat etmek gerekir.
  • Zihinsel bir yük de lenf akışını kısıtlar veya engelleyebilir. Olumsuz bir durumla karşılaştığımızda kendimizi ondan kurtulmak veya onu değiştirmek konusunda âciz hissedebiliriz. Bu yetersizlik hissi bir lenf blokajına/akışının durmasına sebep olur. Hayâta daha pozitif yaklaşıp ümitsizlikten kurtulduğumuz takdirde daha sağlıklı olmamız mümkün olabilir.
Ferda Ümit Gedik (Temmuz 2016)   Kaynak: http://www.zentrum-der-gesundheit.de/die-lymphe-reinigen-ia.html#ixzz3fhX4NJ69

Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak