“Vakf” kelimesi sözlükte “durmak, durdurmak ve alıkoymak” mânâsına gelir. Terim mânâsı ise, "Bir mülkün menfaatini halka tahsis edip aynını Allah Teâlâ'nın mülkü hükmünde olarak temlik ve temellükten müebbeden menetmektir" diye târif edilmiştir.1 Bu târife göre, vakfedilen şey vakfedenin mülkiyetinden çıkıp Allâh’ın mülkü haline gelmektedir ki, artık bu mülkte kamunun hakkı vardır.
Vakıf, sâdece Allâh’ın rızâsını kazanmak için, varlıklı kimseler tarafından kurulan ve menfaati tamâmiyle ihtiyaç içinde bulunanlara tahsis edilen müesseselerdir. Buna göre Vakıf anlayışı, müslümanın da en belirgin vasfı olan (Hâlık’a kulluk, Mahlûkâta şefkât)’in müşahhas ifâdesidir. Kuruluşunda toplumun hizmetine sunuluşuna varıncaya kadar özel hükümler getiren bir iç hukûka sâhip olan Vakıf müessesi, İslâm medeniyetinin hayır müessesi olarak teşekkül etmiş önemli unsurlarından biridir.
KUR’ÂN VE SÜNNETTE / HADİSLERDE VAKIF
Kur’ân-ı Kerîm’de “vakıf” kavramını ve kurumunu doğrudan çağrıştıracak bir ifâde yer almamakla birlikte Allah yolunda harcama yapmayı, fakir, muhtaç ve kimsesizlere infâk ve tasaddukta bulunmayı, iyilik yapmada ve takvâda yardımlaşmayı, hayr ve yararlı işlere yönelmeyi öğütleyen birçok âyet müslüman toplumlarda vakf anlayışının ve uygulamasının temelini oluşturmuştur. Kur’ân-ı Kerim’de doğrudan vakıfla ilgili görülen âyetler şunlardır:
"Sevdiğiniz şeylerden Allah için harcamadıkça tam hayra erişemezsiniz."2
“Allâh’ın mescidlerini sâdece, Allâh’a ve âhiret gününe inanan, namaz kılan, zekât veren ve ancak Allah'tan korkan kimseler onarır. İşte onlar doğru yolda bulunanlardan olabilirler.”3
“Mescidler şüphesiz Allâh’ındır, öyleyse oralarda Allâh’a yalvarırken başkasını katmayın.”4
Hadislerde doğrudan vakıfla ilgili görülen hadislerden bazıları şunlardır:
“Bir insan öldüğünde amelinin sevâbı kesilir, amel defteri kapanır. Yalnız şu üç kimse bundan müstesnâdır, onların amel defteri kapanmaz:
- Sadaka-i câriye (devamlı sadaka) meydana getirenler,
- Topluma yararlı bir ilim (eser) bırakanlar,
- Kendisine duâ eden hayırlı bir evlâdı bırakanlar.”5
- Eğitim hizmetleri
- Din hizmetleri
- Sağlık hizmetleri
- Bayındırlık hizmetleri
- Beledî ve Sosyal hizmetler
- Sivil ve Askerî saha ile ilgili hizmetler
- Ve diğer hizmet gerektiren alanlar…..
- Allâh’a hamd-ü senâ, Rasûlüne sâlât-ü Selâm.
- Vakfın önemiyle ilgili âyet ve hadisler
- Vakfa konu olan (yâni vakfedilen) mallar
- Vakfedilen malların yönetim biçimi ve sarf yerleri
- Hâkimin tescîli
- Duâ
Abone Ol
En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!
Mesaj Bırak