Ara

İslamofobi Aracı Olarak Video Oyunları / Ali Şenel

İslamofobi Aracı Olarak Video Oyunları / Ali Şenel

Video oyunları hem ötekileri düşmanlaştırmak hem de ötekileri kendi yanına çekip kölesi yapmak şeklinde iki yönlü çalışıyor. Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası Amerika, dünyanın tek “süper gücü” hâline geldi. Bu süreçte düşman yaratmak için başvurulan bölge “doğu” idi. Doğudaki İslâm ülkeleri ve toplumu, farklı stratejilerle tehlike unsuru olarak gösterildi. Avrupa Birliği'nin ve Amerika’nın ortak politikası olan ‘terör’, ‘İslamofobi’, ‘cehâlet’ ve ‘barbarlık’ tanımları İslâm dîni ile birlikte kullanıldı. Onlar bu politikayı sadece ekonomik ve sosyal düzeyde değil, aynı zamanda kültür emperyalizmi olarak yürüttüler. Bu anlamda dünyanın farklı yerlerindeki insanların büyük ilgisini çeken video oyunlarını, sinema ve yeni medya araçlarını kullandılar. İslâm düşmanlığının merkezi konumundaki Amerika’nın başını çektiği oyun sektörünün ürettiği video oyunlarının en önemli yerlerine İslamofobi’yi körüklemek ve saldırıların altyapısını oluşturmak için bazı simgeler ince ince işlendi. Bu simgelerle ise, Kur'ân-ı Kerîm’in üzerinde dans etmek, Kâbe’nin kapısını şeytanın evi gibi sunmak, Hz. Ali’nin mezarına ateş etmek gibi alçakça birçok yöntem uygulandı. İslâm’a karşı yürütülen bu politik ideoloji ile İslâm dîni, terör ve saldırganlık imgesiyle eşleştirilmeye çalışıldı.

İslamofobi’yi en çirkin şekilde yayan oyunlardan bazıları şunlar:

Resident Evil: Milyonlarca kullanıcısı olan oyunda Hz. Muhammed’in mezarının kapısı, düşmanların ordular hâlinde geldiği kötülüğün kaos ortamının kaynağı olarak lanse ediliyor. Mescid-i Nebevî’nin kapısının üzerine İlluminati sembolü yerleştirilirken, oyunun kütüphanede geçen kısmında ise tüm kitaplar raflardayken sadece Kur’ân-ı Kerîm yerde gösteriliyor. Oyunda bölüm geçmek için Kur’an’a ateş edip vurmak gerekiyor.

Counter Strike: Dünyaca ünlü asker terörist çatışmasına dayalı keskin nişancı oyunu Counter Strike’da teröristler yaralanırken ya da ölürken ‘Allahu Ekber’ ve ‘Lâ ilâhe illallah’ çığlıkları atıyordu. İslam dünyasının yoğun tepkisi üzerine oyun kurucular tarafından oyuna güncelleme getirilerek ses efektleri oyundan çıkarıldı. Oyunda ayrıca terörist olarak betimlenen kişiler birini öldüreceği zaman Allahü Ekber diye bağırıyordu ve karargahları cami olarak resmedilmişti.

Ayo Dance: Sadece şiddet içerikli oyunlarda mı İslamofobi var derseniz cevabımız hayır. Ayo Dance isimli oyunda Dj, 5.000.000 puan kazandığında Kur'an-ı Kerîm’in üzerinde şarkı söyleyip dans ediyor.

Devil May Cry 3/ Dante’s Awakening: Dünyaca ünlü Third Person’ın 3. nesli oyununda da Müslümanların kıblesi olan Kâbe’nin kapısı şeytan kulesine girişin sembolü olarak kullanılıyor.

Guitar Hero-3: Milyonlarca kullanıcısı olan Guitar Hero, oyunculara sahnede müzik aleti çaldırma üzerine kurulu. Oyun karakteri sahnede Arapça ‘ALLAH’ ibaresinin üzerinde dans ettiriliyor.

Muslim Massacre: İslamofobi’nin en net bir şekilde sunulduğu oyun 2008 yılında üretilmişti. Adında da anlaşılacağı üzere Müslüman Katliamı oyunu, çarşaflı kadınları ve sakallı erkekleri öldürmeye dayanıyor. Oyunun sonunda Hz. Muhammed’in öldürülmesi isteniyor. Oyunda bazı Müslümanlar sivil gibi giyinirken, diğerleri intihar yeleği giyen teröristler olarak tasvir ediliyor.

Call of Duty: İslamofobi’nin dibine vuran oyunlardan biri de dünyanın gelmiş geçmiş en büyük oyun serisi Call of Duty’dir. Serinin Modern Warfare 2 bölümünde pislik içinde bir duvarda asılı “Muhakkak ki Allah güzeldir, güzelliği sever” hadîsi tabii ki oraya rastgele konulmadı. Kirli bir yerde bu görüntüleri gören oyuncu, sonrasında ona kutsal bir nesne olarak yaklaşamaz. Onu daha çok ‘öteki’ olarak algılar hattâ ateş açması gereken bir nesne! Oyun, Hadîs-i Şerîf’e ateş ettirmekle kalmıyor, kötülüklerin kaynağı olarak gösterdiği Mescid-i Nebevî’ye de saldırtıyor.

Serious Sam: 2001 ABD yapımı Serious Sam 3, istilâcı uzaylılara karşı savaşma ve dünyayı kurtarma konulu bir oyun. İslam düşmanlığını bu oyunda da görmek mümkün. Hz. Ali’nin kabri, üzerinde bulunan işleme ve yazıtlara kadar bire bir tasarlanmış olup, kabrin içerisinden yaratıkların çıktığı görülüyor.

Minarett Attack: Oyunda dağların hemen önünde kiliseleriyle sakin bir İsviçre şehri vardır. Ancak ‘başlat’ komutunu verir vermez yerden şehri işgâl edecek biçimde minareler yükselmektedir. Oyuncu ne kadar minare ya da müezzin vurursa o kadar puan almaktadır. Vurulamayan müezzinler, oyunu kaybetmiş olmanın bir getirisi olarak durmadan ezan okumaktadırlar.

Battlefieldi: Oyunda Çanakkale Savaşı’na özel bir bölüm ayrılmıştır. Karakter, “Allah Allah” diye savaşan Türk askerini öldürerek ilerliyor. İslamofobi aşılayan oyunların korkunç bir sonucu 2019’da Yeni Zelanda’da yaşandı. Avusturyalı Brenton Tarrant, Christchurch şehrindeki iki camide namaz kılan Müslümanlara otomatik silahlarla saldırmış, 51 Müslümanı öldürmüştü. Yapılan araştırmada katilin şiddet içeren oyunlar oynadığı ortaya çıkmıştı. Tarrant, katliamı bilgisayar oyunu kurgusu şeklinde gerçekleştirmişti.

Not: Bu makale “Gerçek Hayat” dergisinin Ağustos sayısında Ali Şenel’in Video Oyunları başlıklı yazsından kısaltılarak alınmıştır. Makalenin tamamını okumanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Ekim 2023, sayfa no: 10-11-12

Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak