Dünyâ hayâtının en önemli unsurlarından biri olan âilenin oluşumunda eş faktörü çok önemlidir. Bir eş, bir hanımefendi nasıl olmalıdır? Hayâtımıza, dünyâmıza ve âhiretimize örnek aldığımız sevgili Peygamberimizin (sav) eşleri olan annelerimiz ve cennet kadınlarının efendisi Fâtımâ Zehrâ vâlidemizin nasıl eşler oldukları bizim için önemlidir. Tabii ki onları örnek almalıyız, onlardan bize kadar gelen misâlleri iyi analiz etmeli ve yaşantımıza adapte etmeliyiz. İyi bir kadın hem maddî hem mânevî güzelliklerle kendini geliştirmelidir. Herşeyin en güzeline sâhip olabilmek, herşeyin en hayırlısını kazanabilmek için mücâdele etmeli ve hayâtına yön verecek, dünyâ ve âhiretini kazandıracak eşini iyi seçmelidir. İlâhî emrin gereği kendisiyle sükûn bulacağı, mutlu olacağı; aşkı, sevdâyı, muhabbeti tadacağı eşi bulmalıdır. Bir hanımefendi kocasının elini tuttuğu zaman günahlarının affolacağını; kocaya itâatin Allâh’a itâat olduğunu bilmelidir. Kocasına itâat edip beş vakit namazını kılar ve Ramazan orucunu da tutarsa cenneti hakettiğini bilmelidir. Kadın âilede önemli bir bireydir. Âile içi iletişimi ve bağı iyi kurmalıdır. Kadın kocasına onun değerli olduğunu ve ona değer verdiğini hissettirmelidir. Muhabbeti artıracak her türlü şeyi yapmalıdır. Kadın sabırlı olmalı, sabrı ile hayra ve rızâya ermelidir.
Kadın kocasına karşılık vermemeli, tartışma ve münâkaşa anlarında ağır olup batman gelmelidir. Kendisine hâkim olmalı, gerekiyorsa meclisi terk etmelidir. Sabrıyla erkeğin hiddetini yenmelidir. Eşinin âile fertlerini kendi âilesi gibi görmeli ve hediyeleşerek muhabbet meydana getirmelidir. Hanımefendi isrâf etmemeli, evin ihtiyaçlarına göre alışveriş yapmalıdır. Eşinin malına ve evindeki eşyâlarına sâhip çıkmalı, eşinden habersiz evden dışarıya hiçbir şey vermemelidir. Sohbet ve oturma gibi toplantılarında eşinden habersiz organizasyon vs. yapmamalıdır.
İşinden yorgun gelen kocasına güleryüzle muamele etmeli ve ‘hoş geldin bey’ ‘hoş geldin efendi’ demelidir. Selâm ile giren eşine yine güzel bir selâmla karşılık vermelidir. Âile içi iletişim kuvvetlendirilmeli, belirli târihlerde âile fertleriyle muhabbet saati belirlenmelidir. Allâhımız eşlerin muhabbet etmesinden memnun olur. Âileyle ilgili çıkmış kitaplar okunmalı ve bu konuda bireyler gayret göstermelidir.
Kadın tesettürüne dikkat etmelidir. Evde ve dışarıda nasıl giyineceğine dikkat etmeli, bu konuda hassâsiyet göstermelidir. Kendisini geliştirmeli, sosyal olmalıdır. Tabii aşırı derecede toplum içine girip evini ve eşini ihmâl etmemelidir. Gelişime açık olmalı, kendisini geliştirecek faaliyetlere müsâitlik durumuna göre iştirâk etmelidir.
Kadın nasıl olmalıdır? Evet, yemek konusunda maharetli olmalı ve bu konuda kendisini dâimâ geliştirmelidir. Yemekleri yaparken abdestli olmalı ve temizliğe çok dikkat etmelidir. Eşinin sırrını muhafaza etmeli, asla kocasını tehdit etmemeli, dedikodu yapmamalı, laf taşımamalı, sebepsiz ve gereksiz kahkahayla gülmemelidir. Kadın kocasına güvenmeli ve güvendiğini belli etmeli, ona saygıda kusur etmemelidir. Diline sâhip olmalı, gerektiğinde ve öz konuşmalıdır.
Kadın; çağımızın hastalığı olan internet ve televizyon tuzağından uzak durmalı. Orada gördüğü Avrupaî hayat modellerini asla kendine model edinmemelidir. Feminizm ve romantizm adı altında saçma sapan şeylerle meşgûl olmamalıdır.
Birer anne adayı olan hanımlar çocuk eğitimi ve yetiştirilmesiyle ilgili konularda da bilgi sâhibi olmalıdır.
Netîce itibâriyle; kadın belirli vakitlerde kendisine ‘ben nasıl bir hanım olabilirim’ diye sormalı; kendisini dâimâ güncellemeli, basmakalıptan çıkmalıdır.
Ayşe Zehra Çetin (Ağustos 2016)
Abone Ol
En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!
Mesaj Bırak