Fatma Tuncer
Modern kültürün istila ettiği evlerde gençleri büyük tehlikeler bekliyor. Değerlerinden uzaklaşan ve geçmişinden tamamen kopan bu çocuklar birer suç makinesine dönüşüyor. Gençlerdeki suç oranında ciddi bir artışın olduğunu gösteren istatistikler olayın vahametini gözler önüne seriyor. Suça eğilim nedenleri olarak, aile sorunları ve çağın getirdiği yeniliklere işaret ediliyor. Oysa gençlik sorunlarının artmasında yan varyantların büyük etkisinin olduğu düşünülse de, birinci neden bu çocukların ahlak ve mânevîyat yönünden yoksullaşmalarıdır. Zira Allah inancı ve ibâdet bilinci gençleri suç odaklarına sürüklenmekten ve fıtratlarından kopuk bir hayata itilmekten koruyor. Özellikle namaz gencin çevre ile ve kendisi ile yaşadığı çatışmayı ortadan kaldırıyor ve ona sukut veriyor.
Gençlerin büyük bir kısmı namazın asli vazifelerimizden biri olduğuna inanıyor. Fakat nasıl olsa kaza yaparım ya da ileriki yaşlarda telafi ederim düşüncesi ile savsaklayabiliyorlar. Bu durum gencin özünden uzaklaşmasına ve insani hasletlerinin zayıflamasına neden oluyor. Genç zaman içinde yaşadığı gibi inanmaya ve bu çarpık düşüncesini savunmaya başlıyor.
Nefisle gönül arasında gidip gelen genç her türlü tehlikeye açık durumdadır. Zayıf kaldığı noktalarda nefis galip gelir fakat genç yenilgiye uğradığının farkında dahi değildir. Namaz ise genci nefsinin yönlendirmesine karşı korur ve güçlü bir dirilişle özüne döndürür.
TAVSİYELER
1- Gençler kendilerine emir verilmesinden ya da rencide edici bir uslupla yaklaşılmasından hoşlanmazlar. Anne babalar ise gencin bu hassasiyetini dikkate almaz, emir vermeye devam ederler. Aile dinine bağlı ise, bu baskılar namaz gibi asli bir hususta da devam ediyor. Namaza teşvik konusunda yapılan hatalar gençlerde iki ayrı tepkiye neden oluyor. Birinci gruptakiler, namazı bir sorumluluk olarak görmeyip, anne babanın baskısı ile kılıyorlar. İkinci gruptakiler ise anne baba ile cedelleşmeye ve onların tavsiyelerini yerine getirmeyerek intikam almaya çalışıyorlar. Anne babalar, gencin gelişim sürecini bilmeli ve onunla çatışmayıp işbirliği yapmalıdırlar. Namazın kendisi için bir sorumluluk olduğunu ifade etmeli ve uygun bir uslupla teşvik etmelidirler.
2- Gençler benmerkezci bir yapıya sahip olduklarından empati yapmakta zorlanırlar. Namaz gence empati yapmayı ve bulunduğu koordinat konusunda farkındalık kazanmayı öğretir. Bunun yanında namaz bir terbiye metodudur. Allaha boyun eğen genç, halini düzeltir, ahlakını güzelleştirir ve anne babaya hürmetkâr olur. Anne baba namazın hayatına getireceği maddî ve mânevî faydaları gençle konuşmalı ve nazik bir üslupla yol göstermelidirler.
3- Anne baba, namazları çocukları ile birlikte kılabilir, namaz sonrası İslami sohbetler yapabilir ve onlarla ilişkilerini manevi bir zemine taşıyabilirler.
4- Teşvik: Anne babalar saygı beklentilerini bir tarafa bırakıp çocukları ile ilişkilerinde sevgiyi merkeze almalıdırlar. Eğer bunu başarabilirlerse sorun olarak gördükleri pek çok şey ortadan kalkacaktır. Zira ebeveyni tarafından sevildiğini hisseden genç onların söz ve telkinlerine itibar eder ve tabi olur.
5- Ödül: Gençler mânevî ödüle büyük ihtiyaç duyarlar. Zira erişkinlerin nazarında saygın bir yer edinme hayalleri vardır. Anne baba gencin bu ihtiyacını dikkate alarak, olumlu davranışlarını takdir etmeli ve sevgilerini göstermekten kaçınmamalıdırlar. Baba namazlarını kılan oğluna sarılmalı ve bu halinden büyük memnuniyet duyduğunu ifâde etmelidir. Kızına namazlarını vaktinde kıldığı için duâ etmeli ve bundan duyduğu mutluluğu belirtmelidir.
Anne babalar unutmayalım çocuklarımızın istikbali sadece şu fani dünya ile sınırlı değil, aksine onların yolu bu dünyadan ebediyete kadar uzanır. Namaz ise onların ebedî hayatlarında yol azıkları olacaktır. Bu gerçeği unutmayın…
Abone Ol
En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!
Mesaj Bırak