Ara

Editör'den...

Editör'den...

Zamanı İslâm’a Ayarlamak 

İnsanın hayatta en gafil olduğu şey zamandır. Zaman durmak bilmez, akıp gider. İnsan da zamanı yakalamakta çok geç kalır. Hep, “Ah bir vaktim olsaydı!” diye vakit bulamadığımızı iddia ederiz de, önümüzde bolca duran vakti değerlendiremeyiz.

Sözlükte vakit (vakt, çoğulu evkāt) “zamanın belirli bir parçası” anlamına gelir. Bu kelimeden türeyen mîkāt da (çoğulu mevâkīt) bir iş için belirlenen zamanı veya mekânı ifade eder. Kur’ân-ı Kerîm’de vakit ve bu kökten gelen kelimeler (mîkāt, mevâkīt, mevkūt) on üç âyette yer alır. Kelime türevleriyle birlikte hadislerde de kullanılır. Zaman metafizik boyutuyla kelâm ve felsefede incelenirken onun vakitle belirtilen pratik boyutu astronomi, tarih, fıkıh ve amelî tasavvufta ele alınmıştır. (TDK İslâm Ansiklopedisi) 

Kıymetli Okurlarımız, 

Ocak 2021 sayımızın kapak dosyasında Zamanı İslâm'a Ayarlamak konusunu işlemeye gayret ettik. Dergimizin başyazarı Alemdar “Zamana Sahip Olma” başlıklı yazısında Zamâna sāhib olanların hayâtı, ‘hayâten tayyibe’ dir.”diyerek konuyu âyetler ve hadisler ışığında ele aldı. Prof. Dr. Ali Akpınar Kur’ân’ın Saati, Mü’minin de Saati Olmalı!” başlıklı yazısıyla kapak dosyada yerini aldı. Kapak dosyaya Prof. Dr. Kadir Özköse Zamânın İdrâkinde Olmak” başlıklı yazıyla eşlik ediyor. Mahmut Eyüpoğlu ise “Ne Mutlu Asrın İdrâkine İslâm’ı Haykıran Gariplere” başlıklı yazısında Peygamber Efendimiz’in (sav) hayâtından da örnekler sunarak kapak dosyaya katkı sağladı.

Âşığa Bağdat Yakındır

Nur Meşalesi kitabının ve dergimizin yazarı İdris Kocabaş, “Âşığa Bağdat Yakındır” adlı makalesinde “Hacı Hasan Efendi (ks) aşk ve muhabbeti önceleyen bir dile sāhip sûfîlerdendir. Allâh’a, Hz. Peygamber’e, mürşidine ve tüm insanlığa karşı hissettiği aşk ve muhabbeti tevhîdî çizgi çerçevesinde ortaya koymuştur.” diyor ve Hacı Hasan Efendimiz’in (ks) Hakk’a vuslatının Hakk’a vuslatının otuz beşinci yıl dönümünde rahmetle yâd ederiyor… 

Sevgili Sultanımız, Hacı Hasan Efendimiz (ks) Hazretlerinin Hakk’a vuslatının 35. Sene-i devriyesinde rahmet ve özlemle yâd ediyoruz ve çok özlüyoruz…

Şubat sayımızda görüşmek üzere. Allâh’a (cc) emânet olunuz… 

Ve minallâhi’t-tevfîk                        

Ocak 2022, sayfa no: 1                                                       

Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak