Ara

Dijital Çağda Odaklanma / Fatma Nur Kara

Dijital Çağda Odaklanma / Fatma Nur Kara

* 1 Yeni Bildirim

* 1 Yeni Mesaj

* 1 Yeni Cevapsız Arama

Dijital teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayâtımızda birçok kolaylık meydana geldi. Ve bu hızla gelişen dijital dünyâya bir de küresel bir salgın eklendi. Artık günümüzde evlerimizden çıkmadan işlerimizi hallediyoruz, çocuklarımız odalarında eğitimlerini alıyor, yemek yaparken bir malzeme mi eksik, telefonumuzdaki uygulama ile kısa bir sürede kapımızda oluyor. Bunca kolaylık ve refah, yanında bize bāzı olumsuzluklar getiriyor. Bunlardan biri ‘’Odaklanma Sorunu’’.

Gündemimizde olan bu sorunla ilgili bāzı kesitler paylaşacak olursak;
BBC’de yayınlanan bir DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) teşhisi konan kişi röportajında: “Bāzan 8 beynim varmış ve hepsinde 40’ar tarayıcı sayfası açıkmış gibi hissediyorum” diyor.

Ve buna ek olarak National Geographic’te yayınlanan bir makālede Julia Sklar, ‘’Zoom yorgunluğu’’ olarak bilinen görüntülü konuşmayı mümkün kılan herhangi bir platformda yaşanan tükenmişlik hâlinden bahsediyor.

Dijital çağda artış gösteren bu sanal etkileşimler her ne kadar kolay olarak görünse de beynimiz için zorlayıcı olabiliyor. Peki, evimizden bir tık uzağımızda olan bu etkileşimde bizi yoran şey ne olabilir?

 
Buradaki sorun aynı anda birçok uyarıcının bir arada olmasıdır. Hal böyle iken yaptığımız işe vermemiz gerek dikkat oranı ve harcanan enerji bölünüyor ve artıyor. Daha çabuk yorulup odaklanma sorunu yaşıyoruz. Geçirdiğimiz bir günü zihnimizde tekrar canlandıralım. Bir işle meşgûlken telefonumuzun bildirimlerini kaç kez kontrol etmişiz? Bir, üç, beş ya da daha fazla. Belki şu an bile bu yazıyı okurken yanınızda bulunan telefonunuzun bildirim ışığı yanıp sönüyor. Her yeni bildirim yeni bir bilgi getiriyor. Bizim bilincimiz dışında beynimize sâniyede milyon tâne yeni bir bilgi yüklüyoruz. Gerekli, gereksiz, hayâtımıza etkisinin olup olmadığı muammâ olan bilgiler…


Özetle beynimiz bilgi yığınına dönüyor. Bu kadar bilgi içeren, farklı uyaranlara mâruz kalan beynimizin sâdece tek bir işe odaklanamamasını onun suçu gibi görmemiz ise yanlış olur.
Bāzan online derste iken öğle yemeğimizi yiyor oluyoruz, bāzan da bir filmi izlerken aynı anda sosyal medyada vakit geçiriyoruz veya bir araştırma yaparken, tâkip ettiğimiz dizinin bölümlerini izliyoruz.
Ve dikkat sürekli olarak farklı aktiviteler arasında bölündüğü için, hiçbir aktiviteye tam anlamıyla odaklanamıyoruz. Sâhilde koşu yaparken kitap okumamız ne kadar mümkünse dijital çağda çoklu işlemlere tam odaklanmak o kadar mümkün olabiliyor.

Bu durumlarla karşılaştığımızda ise pes etmek yerine odaklanma sorununu nasıl çözebileceğimizden kısaca bahsedelim:

  • İlk olarak; sizin için önemli olan yalnızca bir işe odaklanın.
  • Çevrenizi dış uyaranlardan temizleyin. Hayâtımızda önemli yer edinen bu araçları bu noktada oradan tamâmen çıkarmak mümkün değil. Fakat konsantre olmanız gereken durumlarda onları kendinizden uzaklaştırın. Telefonunuzun internet bağlantısını kesip, açık olan televizyonu kapatabilirsiniz.
  • Çalışma ve mola süresi belirleyin.
  • Kendinizi kandırmayın! Bir video izleyip işime devâm edeceğim, biraz sosyal medyaya göz atıp geri döneceğim gibi bahaneler ile odaklanmanızı bozmayın.
  • Odaklanma problemi yaşadığınız an ‘Rabbi Yessir’ duâsını okuyun.

Moral ve motivasyonunuzu yüksek tutup yapacağınız işi hakkıyla ve en iyi şekilde yapacağınıza gönülden inandığınız zaman üstesinden gelemeyeceğiniz hiçbir sorun kalmayacaktır.

Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak