Ara

Böbrekleri Temizlemek -1-

Düzenli olarak yapılan böbrek temizliği hayâtınızı kurtarabilir. Çünkü böbrek, karaciğer kadar yenilenebilir bir organ değildir. Bir kez meydana gelmiş böbrek hasarlarının tam anlamıyla ortadan kaldırılabilmesi de nâdiren mümkün olabilmektedir. Böbrek hasârının önüne geçin! Böbrekleriniz için gün içinde dâimâ doğal tedbirler alın veya bir böbrek temizliği uygulayın. Burada size böbrekleriniz için nasıl bir temizlik ve bakım uygulayacağınıza, vücûdunuzun zehirsizleştirilmesine böylece nasıl yardım edeceğinize ve zayıflamış yorulmuş böbreklerin yenilenmesini nasıl sağlayacağınıza dâir seçenekleri sunmaya çalışacağız. Böbrek Temizliği Yapmak Zorunludur Böbrek temizliği bir mecbûriyettir. Çünkü böbreklerin organizmada çok sayıda fonksiyonları ve vazîfeleri vardır velâkin zayıf böbrekler bu işlerin üstesinden gelemeyecektir.  Böbrekler Zehirleri Vücuttan Atar Böbrekler, karaciğer ve bağırsaklarla birlikte bizim en mühim zehirlerden arındırma ve temizleme organlarımızdır. Bunlar iyi ve düzgün çalışmadığında vücutta toksin birikimi ve sonunda da yavaş yavaş gelişen bir komple zehirlenme ortaya çıkar. Bu durum da çeşitli rahatsızlıklar meydana getirebilir.  Böbrekler Kan Üretir Vücutta kan yapımında böbrekler de yer alır. Bir hormon üretip kemik iliğinde kırmızı kan hücreleri (alyuvar/eritrosit) yapımını teşvik eder. Böbrek zayıflığı; kansızlık/anemi, yorgunluk ve performans kaybı ile birlikte seyredebilir.  Böbrekler Mineral ve Asit-Baz Dengesini Düzenler Böbrekler asit-baz dengesi husûsunda vücuttaki ilk adrestir. Böbreklerde problem ortaya çıktığında aynı zamanda mineral eksikliği ve bir gizli asidoz (kronik ‘asit fazlalığı’) da meydana gelebilir.  Böbrekler D vitaminini Aktive Eder Böbreklerde D vitamininin ön aşaması olan madde aktif D vitaminine çevrilir. Bir böbrek problemi D vitamini eksikliğine de yol açabilir. D vitamini eksikliği de neredeyse bütün hastalıkların oluşmasına katkıda bulunur.  Sağlıklı Böbrekler Sağlıklı Kemikler Böbrekler kemik sağlığı için de son derece mühim organlardır. Çünkü vücutta asit fazlalığıyla birlikte mineral ve D vitamini eksiklikleri, kemiklerin istiyor olabileceği en son şeylerdir. Bir mineral eksikliği durumunda, kemikle alâkalı olan mineraller kalsiyum, magnezyum, potasyum, silisyum ve bor azalır. D vitamini eksikliği de bağırsaklardan yeterli miktarda kalsiyum emilimine mâni olur; vücutta asit fazlalığı durumunda da bu asitleri nötrleyecek mineraller vücut tarafından kemiklerden çekilir. Böbrekler Kan basıncını/Tansiyonu Düzenler Zayıflamış böbrekler çoğunlukla yüksek tansiyon sebebidir. Yüksek tansiyon vakalarında böbreklerin de muayene edilmesi uygun olur. Böbrek Temizliği Böbrek Zayıflığına Mâni Olur Sağlıklı bir beslenme ve hayat tarzıyla birlikte düzenli olarak yapılacak böbrek temizliği ağır hastalıklara karşı bir korunmadır. Böbreklerin Zayıf Düşme Sebepleri
  • Sağlıksız beslenme
  • Çok az su içmek
  • Fazla kilo/Obezite
  • Kronik yüksek tansiyon
  • Diyabet/Şeker hastalığı
  • Gut Hastalığı:
Ürik asit vücutta pürinlerin yıkımı netîcesi ortaya çıkan bir metabolizma ürünüdür. Pürinler bilhassa et, balık, deniz ürünleri ve soya ürünlerinde bulunur. Kandaki ürik asit konsantrasyonu belli bir değeri aştığında kristalize olur ve ürik asit kristallerini oluşturur. Bu kristaller dokularda ve eklemlerde depolandığında gut hastalığı ortaya çıkar ve böbreklerde depolandığında da böbrek taşları yâni ürik asit taşları meydana gelir. Sıklıkla ikisi birarada gözlenir: Gut hastalığı ve ürik asit taşları. Gut hastalığı tesbit edilmiş hastaların böbreklerini de gözetim altında tutmaları gerekmektedir.
  • Tekrarlayan böbrek taşları
  • Tekrarlayan idrar yolları ve mesâne enfeksiyonları
  • Alkol ve/veya sigara kullanmak
  • İlaçlar
  • Nonsteroidal antienflamatuar ilaçlar (İbuprofen, aspirin vb.)
  • Ağrı kesiciler
  • Antibiyotikler
  • Kemoterapi ilaçları
  • Kontrast maddeleri
 Böbreklerin Zayıf Düştüğü Hissedilmez Böbrek hasarları çok uzun müddet sessiz seyredebilir. Kişinin bir şikâyeti ve hasta olduğundan haberi yoktur. Gördüğü belirtileri de böbreklerinden bilmez. Çünkü başağrısı, yorgunluk, sırt veya karın ağrıları başka hastalıklara da âit olabilir veya sıklıkla ciddiye alınmaz. Ciddî böbrek hastalıklarından korunmak için yapılacak bir böbrek temizliği mecbûrîdir ve aynen bağırsaklar ve karaciğer için olan önlemler gibi düzenli aralıklarla uygulanmalıdır. Böylece böbreklerin ve berâberinde bütün vücûdun sağlığını uzun vâdeli korumak mümkün olacaktır.  Böbrekleri Temizlemenin Gâyesi Böbrek temizliği derken kastedilen, bir tedbirler kataloğudur:  
  • Böbrekler yıkanacaktır ve bu işlem böbreklerin işlevlerini kolaylaştırır. Toksinler, metabolizma artıkları ve depolanmış çok küçük böbrek taşları böylece vücuttan daha kolay atılır.
  • Böbrekler doğal bitki çaylarıyla dezenfekte edilir ve zararlı mikropların yerleşmesi zorlaşır.
  • Böbrek taşı varsa ve onları eritmek/çözmek mümkünse buna dâir yöntemler kullanılır.
  • Kısacası, böbreklerin yükünü hafifletmek, işlerliğini muhafaza etmek ve yenilenme kâbiliyetini korumak için mümkün olan herşey yapılacaktır.
 Böbrek Temizliği Komple böbrek temizliği çok çeşitli önlemler içerir. Şimdi bunları sıralayacağız, sonrasında ise bunların nasıl birleştirilebileceğini anlatacağız:
  1. Yeterli miktarda su içmek böbrek taşı oluşumuna mâni olur
Yapılan çalışmalardan biliniyor ki yalnızca her gün kâfi miktarda su içildiğinde bile böbrek taşı oluşumu tehlikesi neredeyse tamâmen ortadan kalkıyor. Tekrarlayan böbrek taşı oluşumu yaşayan ve bundan kurtulmak isteyen insanlar için bilhassa mühim olansa şu: Gece uykuya gitmeden önce -uykudayken kalkıp tuvalete gitme tehlikesi ortaya çıkacak olsa bile- her zaman bir bardak daha su içilmeli. Böbrek taşına karşı korunmada işe yarayacak olan bu son bardak suyu içiş son derece önemlidir çünkü aksi hâlde -böbreği taş oluşturma meylinde olan insanlarda- gece boyunca taşın ilk kristalleri oluşacak olabilir. Dikkat: Böbrek fonksiyonları çok azalmış (diyaliz hastalarında olduğu gibi %5-10’a düşmüş) insanlar içecekleri su miktârını hekimlerinden öğrenmelidir.
  1. Limon Sulu Su Böbrek Taşlarını Çözer
Gün boyu içilen suyun bir kısmına bir miktar tâze sıkılmış limon suyu katıldığında limondaki sitrat bâzı böbrek taşlarını tam olarak çözebilir. Bilhassa ürik asit taşları, kalsiyum içeren taşlar ve sistin taşları, sitrattan zengin sulardan son derece fazla etkilenir. Limon suyunun yanısıra sulandırılmış (ve tabii tâze sıkılmış) portakal suyu da kullanılabilir.
  1. Alkolden Kaçının
Alkol karaciğerde endojen ürik asit oluşumunu tetikler ve bunun vücuttan atılmasına da mâni olur. Böylece böbreklerde alkol dolayısıyla ürik asit taşları oluşması tehlikesi ortaya çıkar. Bütün alkollü içecekler idrar atımını çoğaltır ve bu şekilde vücûdun kuruması riskini arttırır, bu da taş oluşumunu kolaylaştırır. Alkol her hâlukârda böbrekler için bir tehlikedir. Dahası, karaciğer vücûda alınan alkolün sâdece % 90’ını metabolize edebilir. Kalan kısım değişmemiş halde böbreklere ulaşır ve orada hassas böbrek dokusuna zarar verebilir.
  1. Böbreklere Özel Otlar
Çeşitli otlar böbrekler üzerinde çok şifâlı etkilere sâhiptir. Bunlardan bâzıları altın başak, ısırganotu, karahindiba, atkuyruğu, ardıç meyvesi, huş ağacı yaprağı ve yulaftır. Altın başak meselâ yüzyıllardır Avrupa’da mesâne ve idrar yolları enfeksiyonları ve böbrek taşlarını tedâvide ve bunların oluşmasını engellemede kullanılır. İdrar söktürücü, antioksidatif ve antibakteriyel özellikleri vardır. Ayrıca maya mantarları ve koli bakterilerine karşı da çok etkilidir ve bunların her ikisi idrar yolları hattâ böbrek iltihabına sebep olabilir. Isırganotu da hârika bir böbrek bitkisidir. Isırganotunun kökü prostat problemleri için çok iyiyken yaprakları mesâne ve böbrek problemlerini hafifletmek ve önlemek için kullanılır. Isırganotu bitkisel sterinler, lignanlar ve antioksidatif etkili flavonoidler açısından zengindir ve bu maddelerin faydaları şöyledir:
  • Mesâne ve böbrek hücre duvarlarını kuvvetlendirmek
  • İltihap oluşturucu etkenleri durdurmak
  • Bakterileri ve zehir maddelerini idrar yoluyla atmak üzere idrar miktârını arttırmak
  • Böbrek taşı oluşumuna mâni olmak
Ferda Ümit Gedik (Ekim 2016) Kaynak: http://www.zentrum-der-gesundheit.de/nierenreinigung.html#ixzz3eXg5vnGa Devam Edecek

Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak