Bağırsak florası ne kadar sağlıklı ve dengeliyse insan da o kadar sağlıklıdır. Rahatsız edilmiş, dengesi bozulmuş bir bağırsak florası; alerjiler, otoimmün hastalıklar, sık görülen enfeksiyonlar, romatizma ve kanser gibi birçok hastalığın sebebi olabilir. Bâzı durumlarda şişmanlık bile bağırsak florası düzensizliğiyle bağlantı içindedir. Bilhassa antibiyotik tedâvileri bağırsak florasına zarar verir.
Bağırsak Florasının Çeşitli Vazîfeleri Vardır
Bağırsaklarda 400’den fazla farklı bakteri suşları yaşar. Bağırsak bakterilerinin toplam sayısının, vücut hücrelerinin sayısının on katı olduğu tahmin ediliyor. Bu milyarlarca farklı mikroorganizmalar bağırsak florası olarak adlandırılır.
Bizimle yakın simbiyoz içinde yaşarlar ve -bağırsak florası sağlıklı ise- sağlığımız için kıymetli hizmetler yaparlar:
- Bağırsak florası, hastalık yapıcı mikropların (zararlı bakteriler, virüsler, parazit ve mantarlar) yerleşmesine karşı koruyucudur. Faydalı bağırsak bakterileri bağırsak mukozasına bu sebeple çok yakın yerleşir ki zararlı mikroplar orada artık kendilerine yer bulamazlar. Böylece bağırsak florası, bağırsak mukozasını korumuş olur.
- Bağırsak florası, her zaman kendi kendini yenilemesi için mukozayı uyarma görevini de yerine getirir. Bu yolla bağırsak mukozası bozulmamış ve sağlıklı kalır.
- Zehirli metabolizma artıkları, hazmedilmemiş parçacıklar veya bağırsakta yerleşmiş bağışıklık sistemi hücreleri; sağlam ve flora tarafından korunuyor olan bağırsak mukozasını aşıp vücûda ulaşamaz ve enfeksiyon, allerji ve otoimmün reaksiyonlar gibi zararlar veremez.
- Bağırsak florası beslenme ve besin geri dönüşüm metabolizmalarında da yerini alır.
- Bağırsak florası, bilhassa bağırsak mukozası hücreleri tarafından enerji kaynağı olarak kullanılan bâzı vitaminleri ve yağ asitlerini üretir.
- Faydalı bağırsak bakterileri -probiyotik preparatlar şeklinde alındığında- ishale ve de kabızlığa karşı etkilidir.
- Sağlıklı bir bağırsak florası, düşük kolestrol seviyeleri elde etmeye katkıda bulunur.
- Bağırsak florası beyinle irtibat hâlindedir. Bağırsak florasındaki bir hasar, psikolojik rahatsızlıklar meydana gelmesini de kolaylaştırabilir.
- Sağlıklı bir bağırsak florası, kronik idrar yolları enfeksiyonlarından korunma tedbirlerinin en mühimlerindendir.
- Faydalı bağırsak bakterileri, kulak burun boğaz enfeksiyonlarının pozitif seyrine katkıda bulunabilir.
- Bağırsak florasının en mühim vazîfelerinden biri de bağışıklık sistemine destek ve yardımda bulunmaktır.
Abone Ol
En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!
Mesaj Bırak