Ara

Ateşlenen Çocuğa Evde Neler Yapabiliriz? / Neslihan Dolaş

Ateşlenen Çocuğa Evde Neler Yapabiliriz? / Neslihan Dolaş

Evlat, Allah’ın bizlere verdiği birer imtihan ve nimet lütuflarındandır. Midelerini, gönüllerini, gelişimlerini ve sağlıklarını düşünmek; fıtratları gereği onları korumak hepimizin görevidir. İnsan bedeni, her yaşta farklı gelişimsel süreçler içerisinde hayatına devam eder. Çocuklarımızın sağlıklı beslenmelerine olanak sağladıkça, vücutlarındaki bağışıklık sistemi güçlenir.

Mevsim soğuklarında veya dirençlerinin düştüğü zaman dilimlerinde evlatlarımız elbette hastalanıp rahatsızlanabilirler. Hz. Câbir (ra) anlatıyor: Resûlullah (sav) buyurdular ki: “Her hastalığın bir devası vardır. Hastalığın ilacına rastlanırsa, Allah’ın izniyle şifa bulunur.”

Anne-baba olarak bize düşen, sağlıklarını muhafaza etmeye çalışmaktır. Ateş, Allah'ın insan bedenine koyduğu koruyucu bir mekanizmadır. Nasıl ki önceden kurduğumuz telefon alarmlarını sebepsiz yere kapatmıyorsak, yükselmekte olan ateşi de hemen düşürmek için ateş düşürücü ilaçlara başvurmamalıyız.

Öncelikle çocuklarımızda meydana gelen ateşe evde kendi imkânlarımızla müdahale edebiliriz. Başta sakinliğimizi korumak, süreci şefkatle yönetmek, rahatsızlık içinde olan evladımıza özellikle dualarımızla destek olmak en doğrusu olacaktır. Nasıl ki eskiden annelerimiz evde imkânlarıyla geleneksel tariflerle ilaçlar hazırlarlardı, bizler de doğal uygulamalar yapabiliriz. Unutulmamalıdır ki hastalıktan önce sağlık gelir. Var olan sağlığı korumak için bazı tavsiyeler vermek istiyoruz:

  • Soğuk havalarda vücut ısısını dengede tutmak için ayaklar sıcak tutulmalı,
  • Sıcak nitelikli yağlardan olan zeytinyağı, çörekotu yağı vb. ile eller ve ayaklar ovulabilir,
  • Kış aylarına girerken bolca C vitamini takviyesi verilebilir (özellikle meyveler yoluyla),
  • Ev ortamının nem dengesi, doğal uçucu yağlarla birlikte buhar yoluyla sağlanabilir,
  • Kış aylarında hekimlere başvurarak hacamat yaptırılabilir,
  • Ve elbette huzurlu ev ortamlarımızda sıcak bir sohbet de içimizi ısıtacaktır.

Çocuklarımızın maddi ihtiyaçlarından çok, ruhlarına iyi gelen sevgi dolu anne-baba profilleri, onların ruhsal sağlıklarını güzelleştirecek; bu da beden sağlıklarını güçlendirecektir. Bahsettiğimiz sıhhat hali, başka bir yönüyle manevî açıdan da beslenir. İmanın meyvesine ulaşmak, yuvalarımızda okunan Kur’an ve dualarla anlam bulur.

Konumuza dönecek olursak:

Ateş, bebeklikten çocukluğa, yetişkinlikten yaşlılığa kadar zaman zaman görülebilir. Bir çocuğumuzda yüksek ateş belirtisi gördüğümüzde korkmamalı, paniğe kapılmamalıyız. Normal kabul edilen bu rahatsızlık için belli bir derece aralığı vardır. 38°C’ye kadar çıkan ateş, hekimlerce korkulacak seviyede değerlendirilmez.

Maalesef, en sık yapılan hatalardan biri, ateş yükseldiğinde hemen ateş düşürücü ilaçlara başvurmaktır. Oysa bu ilaçlar çocuğumuza anlık rahatlama sağlasa da kalıcı bir fayda sunmaz. Ayrıca ateş ölçüm cihazlarının da zaman zaman hatalı sonuçlar verebileceği unutulmamalıdır.

Çevremizden duyduğumuz vakalardan ötürü, yüksek ateşe maruz kalan çocuklarda havale gibi komplikasyonların gelişebileceği korkusuyla hemen acile gitme ya da ateş düşürücü verme eğilimi yaygındır. Oysa bu tür telaşlı müdahaleler genel sağlık kalitesini düşürüp, başka riskleri beraberinde getirebilir. Bu hatalardan mümkün olduğunca kaçınmalıyız.

Elbette günümüz yiyecek ve içecekleri tam anlamıyla temiz ve güvenilir değildir. Elimizden geldiğince doğal ve organik olan gıdaları bulmaya çalışmak, işlenmiş ve paketli gıdalardan uzak durmak, her güzel tatların alternatiflerini evde hazırlamak ve çevremizi bu konuda teşvik etmek bizlerin sorumluluğudur.

Ateşli çocuklar için evde uygulanabilecek doğal çözümler:

  1. Kimyasal ateş düşürücüler yalnızca çok istisnai durumlarda kullanılmalıdır.
  2. Ateş 38°C ve üzerindeyse soğuk uygulama yapılmalı, ılık duş aldırılmalıdır.
  3. İlaç başlanmadan önce mutlaka doktora başvurulmalıdır.
  4. Ateş esnasında vücudun üst bölgesi serin tutulmalı; ayaklar sıcak kalmalıdır.
  5. İyot, çörekotu yağı, propolis gibi doğal ürünler içirilebilir.

Evde hazırlanabilecek doğal içerikli bir karışım tarifi:

  • 1 çay kaşığı zencefil
  • 1 çay kaşığı doğal sirke
  • 1 tatlı kaşığı çörekotu yağı
  • 1 yemek kaşığı bal

Bu karışımdan sabah ve akşam birer tatlı kaşığı verilebilir.

Evlatlarımız, Rabbimizin bizlere verdiği en kıymetli varlıklardır. Ailelerimizin süsü, gönül huzurumuz, göz aydınlığımız, cennet kokularımız, mutluluk kaynağımız, geleceğimizin hayırlı teminatları olan çocuklarımızın imanî yönlerine tohumlar ekiyor; onları hayata hazırlarken sağlıklarına yapacağımız yatırımlarla da ayakları yere sağlam basan, hakikat penceresine doğru bakabilen bireyler olmalarına vesile olabiliriz.

Selametle kalın, Allah’a emanet olun…

Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak