Ara

Akciğer Temizliği

Akciğer Temizliği

Akciğerler günlük olarak çeşitli çevresel yüklere ve sağlıksız bir beslenmenin etkilerine mâruz kalmaktadır.

 

Akciğer Temizliği Nedir?

Akciğer temizliği öncelikle akciğerlerin yükünü alan ve bu mühim organın zararlı maddelerden kurtulmasına ve daha kuvvetli bir savunma gücü inşâ etmesine yardımcı olacak tabiî ve küllî tedbirlerden meydana gelir. Eşzamanlı olarak iltihâba mâni olacak tedbirler de söz konusudur.

Akciğer Temizliği Niçin Önemlidir?

Teneffüs ettiğimiz hava sayısız zehirlerle kirlenmiş olabilir: Endüstri ve trafik kaynaklı atık gazlar, sigara dumanı, baca dumanı, e-sigara buharı/dumanındaki kimyâsallar, mobilya-ev tekstili tozları, tarım kaynaklı zehirler, küf.

Sağlıksız veya eksik beslenmeyle birlikte bu zararlı maddeler akciğerlerimizi 24 saat boyunca kirletmekte, iltihâbî süreçlere, kronik balgama ve akciğer fonksiyonlarının azalmasına sebep olmaktadır.

Her organımızda olduğu gibi akciğerlerde de, belli bir dereceye kadar kendi kendini temizleme özelliği vardır. Böyle olmasaydı, sigara içmeye başlandıktan birkaç hafta sonra ölüneceği için hiç kimse sigara içmezdi.

Ancak bir noktada akciğerler -yüke bağlı olarak- artık hiçbir zararlı maddeyi, toz parçacıklarını, kimyâsalları vb. temizleyemiyor ve giderek daha zayıf bir akciğer performansı oluşuyor.

Çevresel Zehirler Ve Sigara Dumanı Akciğerlere Nasıl Zarar Verir?

Havadaki sigara dumanı ve benzeri çevresel zehirler bronş mukozasındaki nârin siliaları (tüycükleri) kademeli olarak tahrîb eder. Zararlı maddeleri taşıyıp atmakla sorumlu olanlar da silialardır. Ne kadar az silia varsa akciğerin kendi kendini temizleme kâbiliyeti o kadar zayıflamıştır. Artmış miktarda salgılanan balgam giderek daha zor ve az atılabilmektedir. Bakteriler ve virüsler daha kolay yerleşir ve enfeksiyonlara ve bünyenin zayıflamasına sebep olur. Solunan havadaki zararlı maddeler alveollere de zarar verir.

Bağışıklık sistemi sürekli toksik yabancı maddelerin bulunmasıyla en yüksek alarma geçirilir, karşılık gelen savunma hücreleri harekete geçer ve bu da kronik iltihâbî süreçlere yol açar. Giderek akciğer dokusunda yeniden düzenleme işi devreye girer, bu süreç solunum yollarında başlayan bir daralmayı farkedilir hâle getirebilir.

Kimler Akciğer Temizliği Yapmalıdır?

Akciğer temizliği sâdece astım, KOAH, pulmoner fibrozis hastaları veya eski sigara tiryâkileri ve şimdiki pasif içiciler için lüzumlu değildir. Akciğerlerini kuvvetlendirmek ve ileri yaşına kadar sıhhatli kalmak isteyenler de bu temizliği yapmalıdır.

Akciğer Temizliği

Akciğerin kendi kendisini temizleme gücü çok fazladır. Ne kadar süreyle içmiş olursa olsun, sigarayı bırakan insanlar günden güne sürekli olarak bir iyileşme içinde olduklarını farkederler.

  1. Akciğerleri Rahatlatmak

Akciğer temizliğindeki en mühim tedbir elbette akciğerin yükünü azaltmaktır, yâni mümkün olduğunca az zararlı maddeye mâruz kalınmalıdır.

  • Sigarayı bırakın. Sigara içilen mekânlardan uzak durun.
  • Evinizde küf olup olmadığını araştırın ve varsa temizleyin.
  • Yapay kokulu mum, oda spreyi ve benzeri parfümlü eşyalar kullanmayın. En iyisi odanın havasını temizleyebilen tabiî uçucu yağlar kullanın.
  • Zehirli maddeler içermeyen sertifikalı halı ve döşeme kumaş ve maddeleri kullanın.
  • Yaya veya bisikletli iken yoğun trafikli caddelerden ve endüstriyel alanlardan kaçının.
  • Bir yer değişikliği düşünüyorsanız mümkünse sağlıklı havası olan bir yeri tercîh edin. Fakat kırsal bölgeler her zaman sağlıklı demek değildir. Eğer tarım yapılan bir bölgeyse havası pestisitlerle kirlenmiş olabilir.
  • Eğer yer değişikliği mümkün değilse ve kötü bir hava içinde yaşamanız gerekiyorsa bir hava temizleyici cihaz edinin. Bunlar -kalitesine göre- zararlı gazların en küçük parçacıkları, koku, sigara dumanı, toz, küf ve allerjenleri ortamdan uzaklaştırır.
  • Odanın havasını temizlediği bilinen saksı bitkilerinden edinin.
  • Hobi veya meslek olarak bahçıvanlık yapıyorsanız -zararsız olarak lanse edilenler dâhil- pestisitler kullanmayın.
  • Sağlıksız beslenmekten, iltihâbî süreçlere sebep olacak, bağışıklık sistemini zayıflatacak ve aşırı balgam salgılanmasına sebep olacak yiyeceklerden kaçının.
  • Kullandığınız ilaçların akciğerlere zarar verip vermediğine dikkat edin.
  1. Doğru Şekilde Hareketli Olun Akciğerlerinizi Kuvvetlendirin

Doğru solunum terapisi ve akciğerler için faydalı olan bir beslenmenin yanısıra hareket, akciğer temizliği ve rejenerasyonu konusunda en mühim yardımcılardır. Düzenli olarak hareket etmek ve kasları kuvvetlendirmek solunum hızını ve oksijen kullanımını yükseltir, kan dolaşımını ve akciğerin kendi kendini temizlemesini teşvîk eder. Zararlı maddelerin ve balgamın atılması hızlanır.

  1. Doğru Beslenmeyle Akciğer Yenilenmesini Teşvîk Edin

Sindirim problemleri, diyabet ve kalp-damar hastalıklarında beslenmenin etkisi bilinmektedir. Akciğer problemlerinde ise bu etki pek önemsenmez.

Halbuki yalnızca lifli gıdâları yemeyi arttırmak bile daha sağlıklı akciğerlere kavuşmayı sağlar. Çünkü lifler bağırsak sağlığını iyileştirir, akciğerler üzerinde antienflamatuar etkiye sâhiptir ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine katkıda bulunur.

Yapılan çalışmalar, ne kadar çok lifli gıdâ tüketilirse akciğer fonksiyonlarının o kadar iyi olacağını göstermiştir.

Uzun süredir biliniyor ki glisemik indeksi yüksek gıdâlar çok tüketilirse akciğer kanseri riski artar. Şeker ve beyaz unlu ürünler vücutta iltihâbı teşvîk eder ve akciğerlere zarar verir. Ayrıca kan şekeri, insülin ve büyüme faktörleri seviyelerini yükseltip akciğer kanseri oluşmasını ateşleyebilir.

Portakal, mandalina, kırmızı biber, balkabağı gibi sebze ve meyvelerdeki Beta Kriptoksantin karotenoidi gibi belli bâzı maddeler akciğerleri hastalıklardan korur. Domates ve elmanın akciğerin kendi kendisini temizlemesine ve nefes yollarının çok uzun bir süre sıhhatli kalmasına yardım ettiği de bir araştırmada tesbît edilmiştir.

Fakat bu faydanın hâsıl olması için domates ve elma çiğ olarak yenmelidir. Domates salçası ve pişmiş elmanın ciğerlere böyle bir faydası yoktur.

  1. Akciğer Temizleme İçeceği

Akciğer temizliği için günlük bir içecek, vücûdun daha fazla antioksidanla ve balgam söktürücü keskin/acı maddelerle desteklenmesine katkıda bulunabilir. Bu içecek zerdeçal, zencefil ve soğandan oluşur, hepsi de iltihap önleyici husûsiyetlere sâhiptir.

Zencefil ve soğandaki keskin maddeler öksürüğün söktürülmesinde ve nefes yolunun açılmasında çok yardımcıdır. Zencefil ayrıca bronşial kasları gevşetir. Bu özellik, astımdaki gibi kronik kramplara karşı son derece yardımcı olabilir.

Bir çalışmada gösterildiği üzere, günde sâdece 20 gr soğan yemek akciğer kanseri riskinin yarıya düşmesini sağlayabilir.

  1. Uçucu Yağlar Akciğerleri Korur

2016’da yapılan bir çalışmada görüldü ki, bâzı eterik/uçucu yağlar akciğer dokusundaki hücreleri havadaki kirletici maddelerin zararlı tesirlerinden koruyabiliyor. Anason, rezene, fesleğen ve karanfil yağları koku lambasına konulup kullanılabilir. Bu yağlar odaya hoş kokularını verirken, iltihap önleyici ve antioksidan özellikleriyle de havadaki zararlı maddelere karşı akciğerlerin direncini arttırırlar.

  1. Buhar Solumak Akciğer Temizliğini Destekler

Çay ağacı yağı, adaçayı yağı ve kekik yağı gibi uçucu yağlar su buharıyla birlikte teneffüs edilebilir. Tek başına su buharı bile nefes yollarını açar ve balgam ve zararlı maddelerin atılmasında akciğere yardım eder.

Akciğerler ve nefes yolları soğuk ve çok kuru havayı genelde sevmez. Çünkü böyle bir hava mukozaları kurutur ve kanın akışını zorlaştırır.

Su buharı inhalasyonunda, nefes almayı kolaylaştıran ılık ve rutûbetli hava solunur ve bu hareket çoğunlukla solunum yolu rahatsızlıklarını hemen azaltabilir.

Uçucu yağ kullanılmak istendiği takdirde, nebulizatöre yağ ekleyip solumak hassas bronşları tahriş edebilir. Bu mesele hekime danışılmalıdır. Fakat normal su buharı inhalasyonunda suya uçucu yağ eklenebilir.

  1. Kâfî Miktarda Su İçmek Akciğer Temizliğini Teşvîk Eder

Su, istenmeyen maddelerin vücuttan hızlıca atılmasında yardımcıdır ve solunum yollarındaki mukusu seyreltip atılmasını kolaylaştırır.

Akciğer temizliği için yeterli miktarda (günde ortalama 1,5 litre) su içilmelidir. Kekik, Meyankökü, Hatmi çiçeği, Sinirliot, Anason veya Fesleğen gibi akciğer dostu çaylar da tüketilebilir. Günde 2 fincan Yeşil çay da içilebilir. Yeşil çay, akciğerdeki iltihapları azaltan ve akciğerin dokusunu havadan gelen zararlı maddelerden koruyan kuvvetli antioksidanlar (ECGC maddesi) ihtivâ eder.

Herkes Akciğer Temizliği Uygulayabilir Mi?

Mevcut hastalıklar varsa, anlatılmış olan yöntemler hakkında hekime danışılmalı ve hangi tedbirlere başvurulabileceği öğrenilmelidir. Çünkü bunlardan bâzıları alışılmamış yöntemlerdir ve birkaçı birlikte kullanıldığında zâten zayıflamış olan bir bünyeye fazla yüklenilmiş olabilir.

kaynak: https://www.zentrum-der-gesundheit.de/lungenreinigung-910206.html?utm_source=newsletter&utm_medium=E-Mail&utm_campaign=ZDG03032019&campaign=ZDG03032019&mc_cid=381578b15d&mc_eid=feda452202 /Carina Rehberg

Mayıs 2019, sayfa no: 60-61-62-63

Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak