Ara

5G – Kendinizi Nasıl Koruyabilirsiniz?

5G – Kendinizi Nasıl Koruyabilirsiniz?

5G – Kendinizi Nasıl Koruyabilirsiniz?
Ferda Ümit Gedik

Yeni 5G mobil iletişim standardı önümüzdeki birkaç yıl içinde daha da genişletilecek.

5G Nedir ve Ne Gibi Avantajlar Getirmelidir?

5G (5. Generation) “beşinci nesil” anlamındadır ve mobil internet ve mobil telefon için yeni bir standarttır. 5G, LTE olarak da bilinen 4G’yi tamamlamakta ve ilk başta sâdece birkaç alanda (bâzı endüstrilerde) tamâmen onun yerini almaktadır.

Yâni burada, yeni ve mevcutlara ek bir radyasyon kaynağı söz konusudur. 5G, ‘veri’leri 4G’ye göre 100 kat daha hızlı ve büyük bir gecikme olmadan, neredeyse eşzamanlı olarak yükleyip iletebilecektir. Ayrıca aynı anda daha fazla cihaz, teorik olarak işlem birimi (modem) başına bir milyon tânesi aynı ağda bulunabilecektir.

Kablosuz, hızlı veri taşınımı vâsıtasıyla; öncelikle büyük ve otomatik (ve tarımsal) endüstri için, aynı zamanda otonom sürüş, teletıp ve yüksek teknoloji ürünü robotlar gibi geleceğin sektörleri için avantajlar ortaya çıkar.

5G Yeni ve Ek Bir Radyasyon Kaynağı

Uzmanlara göre 5G, yüksek frekans aralığındaki (HF-EMF) elektromanyetik alanlara zorla mâruz kalmayı büyük ölçüde arttırıyor. Telekomunikasyon için zâten kullanıyor olduğumuz GSM (2G), UMTS (3G), LTE (4G), WLAN, DECT ve diğer radyasyon kaynakları da buna eşlik ediyor. 5G’nin kendinden öncekilerin yerini tutacağı beklentisi ise yanlış. 5G bunlara eklenen ve çok yüksek olan bir radyasyon yüküdür.

Dünya Sağlık Örgütü, Elektromanyetik Radyasyonu Potansiyel Kanserojen olarak görmektedir.

Yüksek Frekanslı 5G Radyasyonu Dokuların Isınmasına Yol Açar

Alman Radyasyondan Korunma Federal Ofisi ‘ne (BfS) göre elektromanyetik radyasyonun etkileri:

  • Düşük frekanslı elektriksel ve manyetik alanlar, vücutta elektrik alanları ve akımlar üretebilir.
  • Biyolojik dokular yüksek frekanslı elektromanyetik alanlar dolayısıyla ısınabilir.
  • Gelecekteki yüksek frekanslı 5G radyasyonun doku ısıtma tesiri de tasdîk edilmiştir.
  • Sınır değerlerin altında olduğu alanlarda 5G’nin yeni yüksek frekanslarından da sağlığa bir etki beklenmeyeceği varsayılabilir. Bugüne kadar bu konuda çok az araştırma bulgusu olduğundan ek araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu sebeple Radyasyondan Korunma Federal Ofisi (BfS), 5G geliştirilip genişletilirken dikkatli davranılmasını tavsiye etti ve insanların daha yüksek miktarda radyasyona mâruz kalıp kalmadıklarının her adımda incelenmesi gerektiğini söyledi.

BfS yeni frekans aralıklarının muhtemel etkilerini daha dikkatlice araştıracak. Bu amaçla “Akıllı Şehirler: Modellenecek gelecek senaryoları yardımıyla, eklenen 5G mobil teknolojileri dolayısıyla toplam insan mâruziyetinin tahmîni” isimli bir araştırma projesi başlatılmıştır.

Sağlığa Zararlı Hangi Etkiler Görülebilir?

Hücre zarı potansiyelleri değişimleri ve hücre yapısının titreşimi ile senkronizasyon gibi, radyasyonun direkt alan etkileri ve kuantum etkileri de tartışılıp gözlemlenecektir.

Yüksek frekanslı radyasyonun -radyasyon seviyesi vücut dokusunun önemli ölçüde ısınmasına sebep olmayacak kadar düşük olsa bile- bâzı zararlı etkilere sebep olabileceğini söyleyen 500’den fazla uluslararası çalışma da netîcelendi.

Gelecekte sınır değerleri ayarlanırken daha fazla sağlık etkisi dikkate alınmalıdır. Bâzı bilim adamları yalnızca vücut ısınmasına bakılmasının modasının geçtiğini ve bunun yetersiz kaldığını söylüyorlar.

Birçok hastalık ve semptom/belirti, henüz yeterince araştırılmamış olan elektromanyetik radyasyona mâruz kalmaya dayandırılmaktadır. 5G’ye îtirâz eden bilim adamlarına göre bunların bâzıları şunlardır:

  • Artmış kanser riski,
  • Hücre stresi,
  • Zararlı serbest radikallerde artış,
  • Gen hasarları,
  • Üreme sisteminde yapısal ve fonksiyonel değişiklikler,
  • Öğrenme ve hâfıza bozuklukları,
  • Nörolojik bozukluklar ve
  • İnsanlarda genel iyilik hâli üzerinde olumsuz etkiler.

Etkilenenler sâdece insanlar değildir. Bitkiler ve hayvanlar üzerindeki zararlı etkilere dâir de artan kanıtlar vardır. Ayrıca, bilhassa yeni planlanan yüksek frekanslı 5G radyasyonuna milimetre aralığında sürekli mâruz kalmaya dâir bilgi veya uzun vâdeli çalışmalar henüz yoktur.

Radyasyonun Frekansı Ne Kadar Yüksekse İnsanlara Zararı da O Kadar Fazladır

Radyasyon çeşitleri incelendiğinde, aşırı kısa dalga boyu olan yüksek frekanslı ışınların insan dokularında daha derine girebildiği ve dokuda bozulma yapıp hasar bırakabildiği görülüyor.

En yüksek frekanslı ve en kısa dalga boyuna sâhip olan (250 nanometreden kısa) ışınlar, Radyoaktif ışınlar ve Röntgen ışınlarıdır. Her ikisi de insan moleküllerinden elektronları, çoğunlukla yoğun darbe enerjisiyle serbest bıraktırabilen iyonizan radyasyondur.

Bir molekül bir elektron kaybettiğinde serbest radikale dönüşür ve bir zincir reaksiyonu yoluyla vücutta büyük hasarlara, meselâ kansere sebep olabilir.

Sağlık için dikkat edilen nokta sâdece frekans değildir, mâruz kalınan süre de mühimdir. Üstelik bu dijital çağda bir dağ kulübesinde yaşamadığınız takdirde sürekli radyasyon mâruziyetinden kaçınmak çok zordur.

En iyi 7 Tavsiye – Elektromanyetik Radyasyon ve 5G’ye karşı tedbir alarak kişisel risklerinizi azaltın

1. Elektromanyetik Radyasyon kaynaklarının yerini öğrenin ve bunlardan mümkün olduğunca kaçının

İşyerinizdeki ve evinizdeki elektromanyetik radyasyon kaynakları olan cihazları kullanmayı en aza indirmeye çalışın.

2. Kablosuz internet (WLAN) kullanımını azaltın

Cep telefonunuz ve telsiz telefonunuzun yanısıra evdeki ve işyerindeki kablosuz internet sizin kişisel radyasyon yükünüzü oluşturur.

Kablosuz internet/WLAN (Wireless Local Area Network) yerine kalıcı olarak kurulmuş bir internet (Ethernet) LAN kablosu ile internete bağlanın. Kablosuz internete mutlakâ ihtiyâcınız varsa en azından geceleri bağlantıyı kesin.

WIFI (Wireless Fidelity) bağlantısına ihtiyaç duyan akıllı televizyon, akıllı termostat gibi ‘akıllı’ cihazlar kullanmamaya çalışın. Bebeğinizi bebefon ve benzeri teknolojiler eşliğinde başka odada yatırmak yerine en iyisi kendi odanızda ve/veya yatağınızda uyutun.

3. Geceleri ‘mümkün olduğunca az elektro-sis’e mâruz kalmaya çalışın

Cep telefonunuzda zaten iyi bir internet ağınız varsa ve yeterince veri indirdiyseniz kablosuz ağınızı kapatın. Elektro-sis'i azaltmak için geceleri yatak odanızdaki tüm elektrik kaynaklarını fişten çekin (veya odanın elektrik sigortasını indirin).

Pille çalışan, tercîhan ışıksız bir çalarsaat kullanın. Cep telefonunuzu vücûdunuz üzerinde taşımayın ve uçak modunu devreye sokmadan gece başucunuzda tutmayın. Fakat cep telefonları “uçak modu” devredeyken bile sinyaller gönderebilir.

4. Ev aletlerinizi gözden geçirin 

Mikrodalga fırının yakınında durmayın. Mikrodalga fırın kullanmaktan vazgeçmek istemiyorsanız cihazın çalıştığı esnâda ondan en az 1 metre uzakta durun ve günlük kullanım sürenizi en aza indirin. Mikrodalga ışınlar bilhassa gözlere ve üreme organlarına zararlı olabilir. Uzun süre kullanılmış cihazlardan radyasyon salınımı da daha fazladır.

Lambayı dikkatli seçin

Elektronik balastlı floresan lambaları kullanmayın. LED ışıklandırma bulunan yerde uzun süre kalmaktan da kaçının.

Halojen lambaları tercîh edin. Bunlar daha fazla ısınır fakat böylece çok daha az elektro-sis üretirler.

5. Telefonunuzu doğru kullanın

Cep telefonuyla konuşurken hoparlörü açın ve telefondan en az 1 metre uzakta durun. Veya uzun kablolu bir kulaklık kullanın. Konuşurken kötü bir telefon bağlantınız varsa cep telefonundan bilhassa uzak durmaya çalışın çünkü o sırada telefonunuz daha iyi bir bağlantıyı sağlamak ve korumak üzere daha çok radyasyon yayacaktır. Günlük telefon görüşmelerinizi en aza indirmeye çalışın. Sâbit bir internet hattı üzerinden arama yapmak için VoIP (Voice IP) fonksiyonlu telefonları kullanın.

6. Vücûdunuzu kuvvetlendirin

Güçlü, sağlıklı bir vücut zararlı dış etkilere karşı daha az hassastır. Vücûdunuzu güçlendirip muhtemel zararlı ışınlara karşı koruyun.

Yeterli miktarda magnezyum almaya dikkat edin.

Turpgiller, Baharatlar ve Omega 3 gibi doğal süper silahlar kullanın

Elektromanyetik alanlar vücutta oksidatif strese sebep olur. Bunu azaltmak için antioksidanlarca zengin gıdâlardan ve vücûdunuzdaki endojen antioksidanlardan faydalanın.

Ayrıca kükürt açısından zengin (soğan, sarımsak, pırasa, turp, lahana, tere, kanola) ve karotenoidlerden zengin sebzeler (domates, domates salçası, havuç, tatlı patates, yeşil yapraklı sebzeler) tüketin.

Omega-3’ce zengin besinlerden bâzıları keten ve kenevir yağlarıdır. Karanfil, tarçın, zencefil, zerdeçal ve biberiye gibi birçok bitki ve baharatlar da oksidatif stresi ve yanısıra radyasyon kaynaklı zararları azaltmak için tavsiye edilmektedir.

Tabiî ki hareket etmek ve aralıklı olarak oruç tutmak da mühimdir.

7. Koruyucu tekstil ürünleri ve eşyâlar ile korunma

Artan elektro-sis ve 5G dâhil olmak üzere elektromanyetik radyasyon yükü sebebiyle vücut sağlığınız ve huzûrunuzla ilgili endişeleriniz varsa ve güvende olmak istiyorsanız, yüksek frekanslı 5G radyasyona karşı bile 50 desibele kadar koruma sağlayan özel kumaşlar ve kıyâfetler kullanabilirsiniz.

5G ve diğer Radyasyon Kaynakları: Kendinizi Koruyun!

5G’nin ve diğer radyasyonların olumsuz etkilerinden kendinizi belli bir dereceye kadar korumanın yolları vardır. Yoğun radyasyonlu hangi araç-gereci günde kaç saat kullanmak istediğiniz genellikle size bağlıdır.

Ne zaman ve nerede olursa bu cihazları kullanmayı azaltıp sağlıklı yaşayabilir, radyasyon kaynaklı hasar ve hastalıklardan uzak durmuş olursunuz.

Elbette radyasyondan tamâmen kurtulamayız fakat panik yapmaya da gerek yok.

Birçok bilim insanının 5G konusundaki çağrısı; konuyu ciddîye almak, daha fazla genişletilmesini dikkatle tâkip etmek, kendini ve kişisel ortamını mümkün olduğunca iyi korumaya almaktır.

Kaynaklar

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/artikel/5g-strahlung?mc_cid=556349d319&mc_eid=feda452202 – Martin Lang

Mart 2020, sayfa no: 22-23-24-25-26

Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak