Ara

Badem

Badem

Badem
Ferda Ümit Gedik

* Sağlığımızı Korumak İçin Günde Yalnızca 60 gr. Yeter! *

Bademin birinci sınıf besleyici ve hayâtî maddeleri hesâba katılmasa dahi, düzenli olarak badem yemek sağlığımız üzerinde son derece olumlu tesire sâhiptir. Yapılan son araştırmalara göre, düzenli olarak her gün sâdece 60 gr. badem yediğimiz takdirde bu bizi şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları ve yüksek kolesterole karşı koruyup kemik kalınlığımızın daha iyi hâle gelmesini sağlayabilir.

Badem: Geçmiş Zamanların Ana Besin Maddesi

Badem yaklaşık %19 oranında kıymetli protein ihtivâ eder ve bu şekilde eski Akdeniz insanlarının protein ihtiyaçlarını karşılamakta çok ciddî katkıları olmuştur. Badem şişmanlatmadan doyurur ve küçük öğünlerle güçlü ve formda kalmaya yardım eder.

Badem Besleyici ve Hayâtî Maddelerce Zengindir

Badem ayrıca birçok doymamış yağ asitleri, magnezyum, kalsiyum ve bakır gibi mineral maddeleri ve yüksek oranda B ve E vitaminleri kaynağıdır. Birkaç kaşık organik badem günlük magnezyum ihtiyâcının çoğunu karşılar.

Bademde kalsiyum da en doğru oranda mevcuttur ve her iki mineral madde vücûdumuz tarafından en iyi şekilde alınıp kullanılabilir. E vitamini iyi bilinen bir antioksidandır ve bizi serbest radikallerden, bademde bulunan doymamış yağ asitlerini de oksitlenmekten korur.

B-1 vitamini sinirleri güçlendirir ve B-2 vitamini her bir hücrenin enerji metabolizmasını destekler.

Badem Şeker Hastalığından Korur

Badem, sâhip olduğu yüksek faydalı besleyici ve hayâtî maddelerle metabolizmamızı çok iyi etkileyebilir ve 4 aylık bir badem kürü ile insülin duyarlılığı daha iyi hâle getirilebilir.

Badem kürü, günlük kalori ihtiyâcının %20’sini badem tüketerek almaktır. Bu da 60-80 gr. badem demektir.

Badem Kolesterolü Düşürür

Bâzı çalışmalar düzenli olarak badem tüketmenin sağlıklı kolesterol değerlerine sâhip olmaya vesîle olabileceğini isbatlıyor. Burada yine gözlenmiştir ki her gün günde 60 gr. badem yendiğinde ilk müsbet bulgulara en geç 4 haftada ulaşılmaktadır.

Bilim insanları bademin kolesterol düşürücü tesirini, sâhip olduğu olağanüstü fitokimyâsallarda yâni antioksidan etkili polifenollerde aramak gerektiğini düşünüyor. Tabii lif maddesi içeriği de bu etkiye katkıda bulunur.

Badem Kemikleri Kuvvetlendirir

Badem kemikler için de çok faydalıdır. Bir laboratuvar deneyinde, farklı çeşitli öğünler yendikten sonra kemik yoğunluğunun kalitesini gösteren değerler analiz edildi. Denekler 3 gruba ayırıldı. İlk grup 60 gr. badem alırken ikinci grup patates, üçüncü grup da pirinç öğünü yedi.

Yemekten 4 saat sonra tesbit edildi ki patates veya pirinç yemek kemik yoğunluğunda bir değişme sağlamıyor. Badem grubunda ise osteoklastların (kemik yıkan hücrelerin) oluşumunun %20 oranında azaldığı gözlendi.

Ayrıca, badem öğününden sonra kemiklerden kana kalsiyum salımının normal öğünlerden sonrakinden % 65 daha az olduğu tesbit edildi. Bu deneye göre, günde yalnızca 60 gr. badem tüketmek belli ki kemik yoğunluğunu korumak konusunda çok olumlu etkiye sâhipti.

Badem Sağlıklı Yağ Asitleri İhtivâ Eder

Badem çok yağ içerir. Bu küçük kahverengi çekirdeğin %54’ü katı yağdır. Fakat bu bildiğimiz katı yağlardan değildir ve bademin yağ asitleri bileşimi sağlığımız açısından aynı zeytinde olduğu gibi pozitiftir. Zeytinyağında olduğu gibi, bademdeki sağlıklı katı yağlar temel olarak tekli doymamış yağ asitleri (sıvı yağ asitleri) ve daha az miktar çoklu doymamış linoleik asitten oluşur.

Badem Metabolik Sendrom Belirtilerini Azaltır

Ayrıca (yukarıda bahsedilen) badem grubunda kan basıncında %11 oranında azalma gözlenirken kontrol gruplarında değişen hiçbir şey olmamıştı.

Hayret verici bir netîce olarak, badem yiyen denekler arasındaki şeker hastaları, kontrol grubundaki hastalarla karşılaştırıldığında, ilaç alımlarını mühim oranda azaltabildiler.

Söz konusu araştırmacılar, bademle zenginleştirilmiş bir beslenmenin Metabolik Sendrom’un tüm semptomlarını (obezite, diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol seviyeleri) azaltabileceği ve şiddetle tavsiye edilmeye değer olduğu netîcesine varmıştır.

Badem Bazik/Alkaliktir

Badem -fındık ve cevizin aksine- bazik yiyecekler grubundadır. Bu sebeple bazik bir beslenme programına çok iyi ve neredeyse süresiz olarak eşlik edebilir.

Badem Prebiyotiktir

En yeni bulgulara göre bademin prebiyotik etkisi de var. Bu demektir ki badem, bağışıklık sistemimizi ve böylece sıhhatimizi koruyan bağırsak bakterilerini besler. Badem bu yolla bağırsak florasını düzenler, bağırsak florası için son derece kıymetli bir gıdâ maddesidir.

Badem Ezmesi: Kaliteye Dikkat!

Badem kabuklu olarak satın alındığında kırılmadan saklanmalıdır. Aksi takdirde küflenmeye meyillidir. Öğütülmüş bademler hiçbir şekilde satın alınmamalıdır çünkü o zaman saklama süresi uzun olmaz ve beklerken kıymetli bileşenleri oksitlenebilir. Öğütülmüş bademe ihtiyâcınız olduğunda ise onları bir mutfak robotu veya değirmeniyle tâze tâze kendiniz öğütebilirsiniz.

Bademin günlük beslenme planına badem ezmesi şeklinde katılması da bilhassa kolaydır.

Badem organik tarımdan gelmeli ve tüm üretim süreci boyunca 40-45 dereceden daha yüksek sıcaklığa mümkün olduğunca mâruz bırakılmamalıdır. Böylece bademin ihtivâ ettiği bütün kıymetli maddeler değişmemiş ve canlı olarak kalabilir. Kavrulmuş ve kavrulup şekere bulanmış bademler tabii ki sağlıklı bir beslenme değildir.

Kaynak: https://www.zentrum-der-gesundheit.de/mandeln.html

Mart 2019, sayfa no: 62-63

Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak