Ara

Yeni Sezona Merhaba / Dyt. Hatice Yıldırım

Yeni Sezona Merhaba / Dyt. Hatice Yıldırım

Güzel tatil anılarının ve belki biraz da serbest bir yaşam şeklinin ardından disiplin ve süreklilik gerektiren sonbahar ve okul sezonu başlıyor.

Tatil yorgunluğunu üzerimizden attıktan sonra artık kendimiz için neler yapabiliriz diye düşünme sırası geldi. Fiziksel ve mental sağlığımız için ilk adım doğru, temiz ve sağlıklı beslenmekten geçiyor.

Evet bu kısımda hemfikiriz ancak koşturmacalarımızın arasında sağlıklı beslenmek için neler yapabiliriz?

Her bünyenin sağlıklı yaşam için atacağı ilk adımlar farklıdır ancak ilk adım su tüketimini azaltmamakla olmalı. Yaz sıcaklarıyla bolca tükettiğimiz suyun ölçüsünü azaltmamalıyız. Ne kadar içeceğimizin ölçüsünü hesaplamak ise çok kolay, kilomuzu 33 cc ile çarparak bu miktarı bulabiliriz.

Evet su içiyoruz, sağlıklı besinler yemek istiyoruz. Evlerimizde sebze yemekleri az yağda pişiyor, et grupları ızgara ya da haşlama kendi yağlarında pişiyor, salatalar yapılıyor. Bu kısım çok güzel ancak sezonun açılmasıyla okullarda kantinlerde ya da dışarıda neler tüketelim? Çevremizin bize sunduğu hızlı tüketim ürünü besinlere mecbur değiliz, kısa sürede pratik olarak hazırlayabileceğimiz tarifler, sandviçler ya da soğuk salatalar kurtarıcımız olabilir. Tabii yanında taşımayacak olanlar ise en sağlıklı pişirme yöntemleriyle pişen besinleri tüketelim. Bunlar haşlama yemekler, çorbalar, ızgara etler ya da fırın sebzeler olabilir.

Yetişkinlerin beslenmesi sağlıklı bir şekilde sağlanabilir. Çocukların beslenme kapları da yine yetişkinlerin elinde. Beslenme kutularını hazırlarken 5 çeşit besinin her birini azar azar bulunduran menü oluşturmalıyız. Beslenme hazır gıdalar ve işlenmiş etlerden uzak, kendi hazırladığımız kekler, poğaçalar ya da kahvaltılıklar ile hazırlanmalı, çocukların beslenmelerinde olabildiğince paket gıdalardan uzak durulmalıdır.

Yanımızda taşınabilecek atıştırmalıklara örnekler:

  • Granola veya yulaf kâseleri
  • Tam tahıllı ekmekler ile sandviçler
  • Bir kutuda taşıyabileceğimiz sağlıklı proteinli salatalar (Bunları et, köfte, tavuk ya da bakliyat ile yapabiliriz.)
  • Tam tahıllı lavaşlar ile dürümler wraplar
  • Evde yapılmış kekler veya poğaçalar
  • Haşlanmış sebzeler ya da zeytinyağlı sebze yemekleri (susuz şekilde)

Örnekleri arttırabilir, fikirlerinizi bize yazabilirsiniz.

Yeni sezonda sağlıklı ve doğru kararlara adım atabilmemiz dileğiyle.

Ekim 2023, sayfa no: 12-13

Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak