Ara

Vitamin Tabletleri Yerine Fındık

Vitamin Tabletleri Yerine Fındık

Vitamin Tabletleri Yerine Fındık
Ferda Ümit Gedik

Vitamin preparatları (hap, şurup vb.) her zaman lüzumlu değildir. Günde yalnızca biraz fındık yemekle en az 2 hayâtî maddenin eksikliği giderilmiş olur.

Fındıkta Magnezyum ve E Vitamini

Fındık, fıstık, ceviz ve benzeri yemişler besleyici madde zenginlikleriyle tanınırlar. Oregon State Üniversitesi’nde yapılan ve Aralık 2018’de Journal of Nutrition (JN)’da yayımlanan bir çalışmaya göre, günde 60 gr fındık yiyen biri sâdece bununla, hayâtî maddeler ihtiyâcını bâriz olarak karşılayabilir.

55 yaş üstü 32 katılımcıyla yapılan çalışmada katılımcılar 4 ay boyunca her gün, günde 60 gr fındık yemeliydi. Netîcede görüldü ki deneklerde bilhassa magnezyum ve E vitamini seviyeleri mühim ölçüde yükseldi.

Magnezyum ve Vitamin Eksikliği: Birçok Kronik Hastalığın Sebeplerine Eşlik Eder

Bu 2 hayâtî madde sıklıkla çok az tüketilen maddeler arasındadır ve böylece bilhassa yaşlılarda eksiklik belirtileri gözlenebilmektedir.

Bu eksikliklerin ciddî sonuçları arasında kalp-kan dolaşımı hastalıkları, şeker hastalığı, Alzheimer ve yaşa bağlı olduğu düşünülen fakat hakîkatte vitamin-mineral eksikliklerinin de eşlik ettiği ve sebep olabildiği diğer kronik hastalıklar sayılabilir.

Fındık Kolesterolü ve Kan Şekerini Düşürür

Düzenli olarak fındık yemenin bir başka olumlu netîcesi de kan şekeri seviyesinin ve LDL-Kolesterol değerlerinin düşmesi idi. Denekler burada günlük yeme düzenlerine bir miktar fındık eklemek dışında başka birşey yapmamışlardı. Beslenmelerini değiştirmediler, daha sık hareket etmediler ve başkaca tedbirler de almadılar.

Kan yağı (trigliserid) değerleri, insülin seviyesi ve iltihap markerları/belirteçleri de değişmedi. Son zamanlarda îtibarsızlığa düşmüş olan bitki maddeleri (lektinler, enzim inhibitörleri, fitik asit) belli ki hiçbir olumsuz etki göstermedi, en azından hiçbirinin adı geçmedi.

Fındık: Bakır ve Manganez için İyi bir Kaynak

Tabii ki fındıktan sâdece magnezyum ve E vitamini ihtiyaçlarımızı karşılamayız. Fındık aynı zamanda bakır, manganez, B6 vitamini ve de bilhassa -zeytinyağına benzer şekilde- doymamış yağ asitleri içeren sağlıklı katı yağlar için iyi bir kaynaktır.

Fındık cevizle karşılaştırıldığında görülür ki, fındık cevizden 4 kat fazla E vitamini ve yine cevizin içerdiğinden biraz daha fazla magnezyum ihtivâ eder. Yine fındık, cevizdekinin neredeyse iki katı kadar bakır ve manganez ihtivâ etmektedir.

Bâdemin E Vitamini ve Magnezyum İçeriği Fındığınkinden Daha Fazladır

Fındık bâdemle karşılaştırıldığında, fındığın bâdemden daha az E vitamini ve magnezyum içerdiği görülür. Fakat bakır ve manganez açısından bakıldığında fındık zirveyi kaptırmamaktadır.

Cevizin üstünlüğü, biraz daha fazla olan çinko muhtevâsı ve yüksek Omega-3 yağ asitleri değerleri ile sâhip olduğu çok iyi Omega-3–Omega-6 oranıdır.

Kaynak: https://www.zentrum-der-gesundheit.de/news/haselnuesse-statt-vitamintabletten-181204114.html /Carina Rehberg

Şubat 2019, sayfa no: 62-63

Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak