Ara

Karpuzun Sağlık Üzerine Faydaları / Fatma Çelebi

Karpuzun Sağlık Üzerine Faydaları / Fatma Çelebi

Yaz mevsiminin sevilen yiyeceklerinden biri olan karpuz lezzeti ve serinletici özelliğinin yanı sıra sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır.

Vitamin ve mineral bakımından zengin olan karpuz özellikle A, C vitaminlerini ve potasyum, magnezyum minerallerini içermektedir. İçerdiği yüksek potasyum sayesinde kalp fonksiyonlarını düzenleme de önemli rol oynamaktadır. Güçlü bir antioksidan olan karpuz yapısında bulunan laykopen sayesinde vücudu kanser hücrelerine karşı korumaktadır. Yapılan çalışmalar prostat ve akciğer kanserine yakalanma riskini düşürdüğünü göstermektedir.

Karpuz B1 ve B6 vitaminlerini de içermektedir. Saç dökülmesi ve tırnak sağlığı gibi yararlarının yanı sıra sinir sistemi içinde tüketilebilecek olan meyveler arasında bulunmaktadır.

Karpuzun yüzde 95’i sudan oluşmaktadır. Yaz aylarında susuzluğu giderici önemli besinlerden biri olan karpuz yüksek su içeriğiyle, vücuttaki toksinleri temizleyici etki göstermektedir ve böbreklerin çalışmasına katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda bulundurduğu potasyum ile de böbreklerin daha iyi çalışmasını sağladığı için vücuttan sodyumun böbrekler tarafından atılmasını hızlandırmaktadır. Böylece fazla sodyumun vücuttan atılması sonucunda da kan basıncı dengelenir ve kalp işlevleri düzenlenmiş olur.

Karpuz, yüksek lif içeriğiyle bağırsak hareketlerini düzenler, kişide tokluk hissi sağlar. Yağ içermediğinden dolayı oldukça düşük bir kaloriye sahiptir. (100 gramı 26 kalori içerir.) Ancak, karpuzun sınırsızca tüketilmesi kişinin toplam enerji alımını arttırarak kilo almasına sebep olabilir ve vücudunuzda yağa dönüşebilir. O yüzden her besinde olduğu gibi karpuz tüketiminde de dikkat etmek gerekir.

Yaz aylarında akşam yemeği menüsü olarak peynir, karpuz, ekmek üçlüsünün kullanılması normal bir öğünün gerektirdiği protein ve vitamin değerlerini karşılayamayacağından ara öğün olarak tüketilmesi daha uygun olacaktır.

 Ağustos 2022, sayfa no: 12-13

Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak