Ara

Hurma Şurubu – Sağlıklı bir Tatlandırıcı –

Hurma Şurubu – Sağlıklı bir Tatlandırıcı –

Hurma şurubu Doğu’da yüzyıllardır kullanılan ve değer verilen son derece özel bir tatlandırıcı maddedir. Doğal ve hayâtî maddelerle dolu olan hurma şurubu, çay şekerine göre -sağlık açısından- çok üstündür. İngiliz bir araştırmaya göre hurma şurubu bakteriyel enfeksiyonlara karşı olağanüstü bir çâre olabilir. Her çeşit bakteriyi Manuka balından bile daha hızlı yok eder.

Antibakteriyel İlaç Olarak Hurma Şurubu

Hurmadan bir şurup hemen kolayca yapılabilir. Tamâmen doğal ve enfestir. Şeker ve diğer tatlandırıcılarla -mākul ölçülerde- kıyaslandığında ise sağlıklı bir tatlandırıcıdır.

Bilim insanları şimdi hurma şurubunun sağlığımız için çok özel bir faydasını keşfettiler. Görünüşe göre hurma şurubu, antibiyotiğe benzer bir şekilde hareket ediyor.

Birmingham Genel Mikrobiyoloji Derneği'nin yıllık toplantısında, Cardiff Metropolitan Üniversitesi'nden Hacer Taleb liderliğindeki araştırma ekibinin, hurma şurubunun bakterilerin büyümesini etkili bir şekilde engellediğini gösterebildiği bir in-vitro çalışma sunuldu.

Bir dizi testler esnâsında, Basra (Güney Irak)’da geleneksel olarak üretilen hurma şurubu çeşitli hastalıklara sebep olan bakterilere māruz bırakıldı.

Sâdece 6 saat sonra hurma şurubu antibakteriyel etkisini gösterdi. Böylece bu tatlı şurubun, benzer tesire sāhip olan Manuka balından bâriz olarak daha hızlı etki gösterdiği anlaşıldı.

Doktorları şaşırtan bir şekilde, tüm agresif bakteri suşlarının gelişimi büyük ölçüde frenlendi. Bu bakteriler arasında şunlar vardır: İltihaplı cilt enfeksiyonlarına yol açan Staphylococcus aureus, bağırsak enfeksiyonları yapan Escherichia coli, sistemik iltihaplara sebep olan patojen Enterococcus türleri ve meselâ yara enfeksiyonu yapan Pseudomonas aeruginosa.

Araştırma öğrencisi Hacer Taleb ve çalışmanın direktörü Dr. Ara Kanekanian’a göre bu olumlu etkiden, hurmanın ihtivâ ettiği antioksidatif etkili ikincil bitki maddeleri (polifenoller) sorumlu. Bu maddeler meyvenin olgunlaşması esnâsında doğal olarak oluşur.

Yapay Hurma Şurubu İşe Yaramıyor

Yalnızca çeşitli şeker ve aromalar içeren ama hurmaya özgü polifenollere sāhip olmayan, yapay olarak üretilmiş hurma şurubunun, tabiî hurma şurubu gibi antibakteriyel olmadığı gözlendi.

Bu arada, doğal hurma şurubunu sâdece birkaç malzeme kullanarak kendiniz kolayca yapabilirsiniz.

Bunun için şurubu kaynatmanıza bile gerek yok.

Çünkü tâze ve pişmemiş, aynı zamanda bazik olan hurma şurubu hem hızla yapılabilir hem de çok sağlıklıdır. Çünkü kaynatılmış şuruplar gibi hayâtî maddelerini kaybetmek zorunda kalmamıştır.

Hurma şurubunun bir büyük avantajı nötr bir tatlılığa sāhip olmasıdır ve hafif bir lezzeti vardır. Böylece birçok yemekte rahatlıkla kullanılabilir.

Hurma Şurubunu Kolayca Kendiniz Yapın

Kestane rengi bu şurubu yapmak için ihtiyâcınız olan, tâze veya daha iyisi kuru ve çekirdeği çıkarılmış hurmalardır.

Bu iş için, yapay olarak tatlandırılmamış hurmaları tercîh edin. Bu hurmaları mat görüntüsünden tanıyabilirsiniz. Tatlandırılmış olanların kabuğu parlak olur çünkü şeker şurubuna daldırılmışlardır.

Hurmaya su veya tâze sıkılmış portakal suyu ekleyin ve mutfak robotu/blender yardımıyla, şurup kıvamına gelene kadar güzelce karıştırın.

Kapaklı bir kavanozda buzdolabında saklandığında hurma şurubunuz bir hafta kadar bozulmadan durabilecektir.

Bu hoş meyveli karışımı meselâ keklerde/tatlılarda şeker yerine veya soğuk/sıcak içecekler hazırlarken kullanabilirsiniz. Az bir miktar hurma şurubu ise salata, çorba, sos ve marineler gibi tuzlu yiyeceklerde de kendine yer bulabilir.

Kaynak:

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/news/ernaehrung-news/allgemein-ernaehrung/dattelsirup /Carina Rehberg

Şubat 2022, sayfa no: 58-50

Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak