Ara

Pirinç – Çeşitli ve Sağlıklı

Pirinç – Çeşitli ve Sağlıklı

Pirinç – Çeşitli ve Sağlıklı
Ferda Ümit Gedik

Dünyâ üzerinde 100.000’den fazla pirinç çeşidi vardır. Pirinç yemekleri hem kalorice fakirdir hem de özel bir mutfak çeşitliliği sunar. Aynı zamanda pirinç, memleketi olan ülkelerde birçok rahatsızlığa karşı kullanılmış olan eski bir ev ilacıdır.

Bilhassa tabiî pirinç, yüksek bir hayâtî madde muhtevâsıyla kendini gösterir. Çalışmalar göstermiştir ki (kabuğuyla birlikte) tam pirinç, obezite ve Tip-2 diyabet riskini azaltıyor ve hattâ pirinç kepeği de kansere mâni olabiliyor.

Pirincin Kalorisi Azdır

Pirinç, kalorisi en az olan yiyeceklerden biridir. Patates kızartması, kroket ve makarnadan daha az kalorisi vardır. Pirinç bir tahıldır ve buğday, çavdar, arpa, yulaf, darı ve mısır gibi o da buğdaygiller âilesine mensuptur.

Pirinç 10.000 Senedir Yetiştirilmektedir

Pirinç en eski ve en mühim faydalı bitkilerden biridir ve bugün, dünyâ nüfûsunun yarısından fazlası için temel gıdâdır. Aslında, pirinçten daha fazla miktarlarda üretilen sâdece iki yiyecek vardır: Mısır ve şeker kamışı.

Sağlıklı Protein

Pişmiş doğal pirincin 100 gramında 3 gramdan az protein bulunur. Bu protein balıktakine benzer yüksek kıymete sâhiptir. Bu değer, pirinçle birlikte fasulye, nohut ve bezelye gibi baklagiller de yediğimiz zaman daha da yükseltilmiş olur.

Vitaminler ve Mineraller

Pirinç bilhassa B vitaminleri açısından mühim bir kaynaktır. B-12 vitamini ve folik asit dışında hemen hemen bütün B vitaminlerini enteresan miktarlarda ihtivâ eder. Pirinç ayrıca birçok mineralleri de içerir.

GABA Pirinç – Bilhassa Sağlıklı Bir Pirinç

Çok olağanüstü bir pirinç GABA-pirinçtir. Fakat bu özel bir pirinç çeşidi değildir, filizlendirilmiş doğal pirinçtir. GABA, “gama aminobütirik asit” ifâdesinin kısaltmasıdır. Burada söz konusu olan, vücûdumuz tarafından üretilebilen bir nörotransmitter’dir. Fakat vücûdun kendi ürettiği çoğunlukla kâfî gelmez ve bu maddeyi dışarıdan da almak gerekir. Filizlendirilmiş kabuklu doğal pirinç GABA-pirinç olarak adlandırılır çünkü oldukça çok miktarda GABA maddesi ihtivâ etmektedir.

GABA’nın vücûdumuzda çok sayıda mühim vazîfeleri vardır. Bu madde sinirlerin fazla uyarılmasına mânî olur ve stresle başa çıkmakta yardımcıdır. GABA ayrıca kalp-dolaşım sisteminde mühim bir yere sâhiptir. Tansiyonu etkiler, yağların yıkımını ve kasların inşâını tetikler, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, ağrıya/acıya duyarlılığı azaltır, uykuyu teşvîk eder ve (meselâ alkolü bırakırkenki) yoksunluk sendromunu hafifletir.

Çalışmalar gösterdi ki GABA-pirinç; depresyon, baş ağrısı ve kabızlığa karşı etkilidir. Kan şekeri seviyesini düzenler, kalp hastalıklarına ve diyabete mânî olur ve bağırsak kanseri riskini azaltır.

Malezya Putra Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre Alzheimer ve diğer demans şekilleri açısından GABA-pirinç koruyucu bir tesire sâhiptir ve zâten mevcut olan bir demansta da hastalığın belirtilerini hafifletir.

Fitik Asit

Pirinç tânesindeki birçok ikincil bitki maddeleri gibi fitik asit de her yerden önce tânenin dış alöron tabakasında yer alır. Tam tahıl pirinç bu madde açısından da bâriz olarak öndedir.

Fitik asit, pirinç fidesi için önemli bir enerji kaynağıdır. İnsan organizmasında ise fitik asit, yiyeceklerle alınan minerallerin bir kısmını bağlar ve bu durumda vücut bu minerallerden faydalanamaz olur.

Fitik asidin sebep olduğu eksiklik belirtileri aslında sâdece, neredeyse yalnız tahılla beslenen -gelişmekte olan- ülkelerde görülmektedir.

Yemeklerin doğru hazırlanması ve sağlıklı bir bağırsak florası, fitik asit muhtevâsını -çarpıcı şekilde- düşürebilmek konusunda yardımcıdır.

Çeşitli bir beslenmede ise fitik asit berâberinde dezavantajdan ziyâde avantaj getirir. Çeşitli araştırmalar uzun zamandır gösterdi ki fitik asit kuvvetli bir antioksidandır, tümör hücrelerini durdurur, bağırsak kanserine ve böbrek taşlarına karşı koruyucudur ve kolesterol değerlerini iyileştirebilir.

Beyaz Pirinç Metabolik Sendrom Oluşmasını Kolaylaştırır

Çin’de yapılan çeşitli çalışmalar şunu gösterdi: Asya ülkelerinde yaşayan insanlar ne kadar çok beyaz pirinç yerlerse o kadar sık Metabolik sendroma yakalanıyorlar. Metabolik sendrom; fazla kilo, yüksek tansiyon, yağ metabolizması bozuklukları ve insülin direnci mevcûdiyeti ile karakterizedir. İnsülin direnci ise Tip-2 diyabetin başta gelen bir sebebidir.

“Tam pirinç” -Japonya’da yapılan 2 çalışmada gösterildiği gibi- metabolik sendromu engelleyebilir. Deneklere 8 hafta boyunca tam pirinç yedirilmiş ve bu süre sonunda deneklerin kan değerlerinin normale döndüğü, vücut ağırlıklarının azaldığı gözlenmiştir.

Hem insülin direnci hem de toplam kolesterol ve kötü LDL-kolesterol böylece azaltılabilmiştir. Sonra yeniden beyaz pirinç yemeye başlayan deneklerde kan değerlerinde kötüye gidiş tekrarlanmıştır.

Tam Pirinç Tip-2 Diyabet Riskini Azaltır

Beyaz pirinç yemek ile tam pirinç yemenin diyabete yakalanmada ne dereceye kadar etkili olduğunu bulmak üzere Harvard Halk Sağlığı Okulu üç büyük çalışmayı mercek altına aldı: Sağlık Profesyonelleri Tâkip Çalışması (1986–2006), Hemşire Sağlık Çalışması I (1984–2006) ve II (1991–2005).

26 ilâ 87 yaşlarında olan 40 bin erkek ve 157 bin kadın katılımcının hiçbirinde, bu çalışmaya katıldıklarında diyabet, kalp-damar hastalıkları veya kanser yoktu. Kimlerin beyaz pirinç veya kabuklu pirinç tercih ettiği ve başka hangi yiyecekleri tükettiği gözlendi. Her 2-4 yılda bir katılımcıların bu bilgileri yenilendi.

Bilim insanları araştırmaları sırasında, çoğunlukla beyaz pirinç yiyen her katılımcıda diyabet riskinin önemli ölçüde arttığını tesbît ettiler. Hiç beyaz pirinç tüketmeyen, bilakis kabuklu pirinç dâhil yalnızca tam tahıl ürünleri yiyen deneklerde de şeker hastalığı riski % 36 azaldı.

Pirinç Kepeği Kanserden Korur ve Bağırsak Florasını Kuvvetlendirir

Yapılan çalışmalar açıkça gösterdi ki pirinç ve onun yan ürünleri tümör oluşumlarına mânî olabiliyor.

Colorado Eyalet Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre pirinç kepeği meme, akciğer, karaciğer ve bağırsak kanserlerine karşı koruyucu bir etkiye sâhiptir çünkü pirinç kepeğinin ihtivâ ettiği biyoaktif maddeler antioksidatif aktiviteleriyle doku hasarlarına ve kronik iltihaplanmalara karşı etkilidir. Pirinç kepeği yenildiğinde ayrıca bağışıklık sistemi harekete geçer ve bağırsak florası kuvvetlenir.

2016 yılında yine Colorado Eyalet Üniversitesi’nde yapılan çalışma gösterdi ki pirinç kepeği ve beyaz fasulyenin kombinasyonu, bağırsak kanseri atlatmış hastalarda hastalığın tekrarlamasından korunmakta yardımcı olabilir.

Evde Pirinci Muhafaza Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pirinci satın aldığınız orijinal paketinde değil cam kaplarda ve karanlık bir ortamda muhafaza edin. Çünkü bilindiği üzere orijinal paketler zararlı maddeler ihtivâ ediyor olabilir ve bu maddeler paketteki yiyecek maddesine nüfûz edebilir.

Kaynak: https://www.zentrum-der-gesundheit.de/reis.html /Carina Rehberg

Mayıs 2019, sayfa no: 62-63-64

Abone Ol

En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!

Sosyal Medya Hesapları

Mesaj Bırak