Big Bang patlamayla âlem oluşmuştur diyenler, kün feyekûn ol emriyle kâinâtın düzenini görseler, O eşsiz, en güzel yaratıcı olan Allâh’ı tanırlar.1 “Yedi kat göğü birbiriyle uyum içinde tabaka tabaka yaratan O'dur. Rahmân'ın yaratmasında hiçbir düzensizlik göremezsin.”2 Her şey O’na âid olduğuna göre, her şeyin sâhibi de O’dur. “Allah, her şeyin yaratıcısıdır ve O, her konuda hayâtınıza yön verecek en güvenilir yardımcı, en yakın dost, en güzel vekildir.”3 “O, (her şeyi) yaratmış olan (yarattığını) bilmez mi? Oysa O, (kullarına karşı) çok lütufkârdır, (her şeyi tüm mâhiyetiyle) bilendir.”4 Karıncadan file, arşdan ferşe dek her şeye düzen veren Hâlik-ı Lemyezel idâreyi de tebaasını da elbette en güzel bir şekilde düzenlemiştir. İnsanlar da bunun adına “devlet ebed müddet” adını vermiştir.
Kâinâtı insan için, insanı da Zât’ı için yaratan Allah Teālâ evvelâ devleti insanın nefsinde kurmasını tavsiye etti. Merkezden muhîte yayıldı bu devlet. “Ey îmân edenler! Hem kendinizi hem de âilenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan o müthiş cehennem ateşinden koruyun!”5 “Halkın hepsi Allah (zül celâl) Hazretlerinin iyâli mesâbesindedir. Ve bu itibarla Cenâb-ı Hakk’ın himâyesi ve örtüsü altındadır.” “Vedûd” çok merhamet eden ve çok seven İsm-i Celâl’i ile kurulur devlet. Devlet ana ve devlet baba, ülkenin, güvenilir bir devlet olduğunun simgesidir. Mekke’de, Fahr-i Kâinât (sav)’in riyâsetinde olgunlaşan sahabe-i güzîn Medîne’de kurdu İslâm devletini. Kur’ân-ı Kerîm’in ışığında yürüyen bu devlet, üç kıtaya yayıldı. Başı sonu mâlûm ve netîcesi fânî olan beşer, kendisi gibi olan birine nasıl yön verebilir? Binâ ile onu kuran aynı olmaz. Binâ mühendisin, kitap kâtibin eseridir. “Evvel'dir O, başlangıcı yoktur; Âhir'dir O, sonu yoktur; Zâhir'dir O, her şeyde belirir; Bâtın'dır O, gözlerden gizlenmiştir. Her şeyi en güzel biçimde bilendir ...” Yaratan da yaşatan da O’dur. İnancımızın ziyâdesi için verilebilir misâl. “Sen kendini nasıl övdüysen öylesin”6 mübârek sözüyle Efendimizin (sav) Cenâb-ı Hak, Habîb-i Kibriyâ’nın (sav) gönderiliş sırrını şu şekilde beyan buyurur: “Allah, Elçisini doğrunun eğrinin ölçüsünü ortaya koyan hidâyet ve hayâta hükmedecek dosdoğru bir inanç sistemi olan hak din ile gönderdi ki, onu bütün bâtıl dinlere ve aslen ilâhî vahye dayansa bile, zamanla bozulmuş ve özünden saptırılmış olan bütün inanç sistemlerine egemen kılsın.”7
Gönül devleti, gönlü olanlar içindir. Gönül sultanları kurdu devleti. Şâzelî ve Medenî tarîkının mensubları korudu Abdül Hamîd-i Sânî Hazretlerini. Halvetî, Nakşî, Mevlevî tariklarına bağlıdır ekseriyâ Osmanlı pâdişahları. Nurbahşiyye, Melâmî, Bayramî ve Şeyh Vefâ Hazretleri nice pâdişahlara delîl oldu. Peygamberimiz (sav) ve Hulefâ-i Râşidîn, ilâhî fener olan Resûl-i Kibriyâ (sav)’in nur penceresinden aldıkları ışıkla, hafî ve cehrî zikrin neşrinde bulundular. Bu nur Osman Gâzi’de Şeyh Edebâlî ile, Fatih Sultan Mehmed’de Akşemseddin Velî ile üç kıtaya hâkim oldular. Afrika'da tekkeleri olan en önemli Sunûsiyye, Arûsiyye, Şâziliyye, Kādiriyye, Ticâniyye, Rufâiyye tarîkları İslâm ile tanıştırmıştır. Mesajı Kur’ân-ı Kerîm’de, “Fitne kalmayıncaya ve din tamâmıyla Allâh'ın oluncaya kadar onlara karşı savaşın.”8 âyet-i celîlesi’dir.
Devletin devâmı, Sevgili Peygamberimiz (sav) Allah’ın (cc) en çok sevdiği ibâdetin, az da olsa devamlı yapılan ibâdet olduğunu idrâk etmektir.
Cenâb-ı Hak: “Sana yakîn (ölüm) gelinceye kadar Rabbine ibâdet et.”9 Bedeni rûhânî tāatlerde devamlılıktır. Bâkîyi fânîye tercîh edenler “devlet ebed müddet” sırrını anlar. “Mallar, evlatlar dünyâ hayâtının süsüdür. Bâkî kalacak olan, güzel işlerdir.”10 Devletin devâmı, fenâ ve bekā, “Lâ ilâhe” derken herşeyi yok bilip, “İllallâh” kelime-i tayyibesiyle, varlığı Zât-ı Kibriyâ ile olan Hak dostlarıyla, Enbiyâ ve evliyâ ile yükseldi devletler.
İmtisâl-i câhidû fillâh olubdur niyyetüm
Dîn-i İslâm’un mücerred gayretidür gayretüm
Fazl-ı Hakk u himmet-i cünd-i ricâlullâh ile
Ehl-i küfri ser-te-ser kahr eylemekdür niyyetüm
Enbiyâ vü evliyâya istinâdum var benüm
Lutf-ı Hak’dandur hemân ümmîd-i feth ü nusretüm
Dipnotlar:
1 Mü’minun, 23/14.
2 Mülk, 67/3.
3 Zümer, 39/62.
4 Mülk, 67/14.
5 Tahrîm, 66/6.
6 Müslim, Salât, 222.
7 Fetih, 48/28.
8 Enfâl, 8/39.
9 Hicr, 15/99.
10 Kehf, 18/46
Mayıs 2025, sayfa no: 4-5
Abone Ol
En son haberleri doğrudan gelen kutunuza alın. Asla spam yapmayız!
Mesaj Bırak